Voedingssector wil samen met regering voeding verbeteren

Voedingssector wil samen met regering voeding verbeteren
http://www.shutterstock.com/nl/pic-378367333/stock-photo-unhealthy-food-concept-sugar-in-carbonated-drinks-high-amount-of-sugar-in-beverages.html?src=liwY7WhQvfKleOepAoIV7Q-1-53

De Belgische voedingssector wil samen met de regering werk maken van verbeterde voeding. Daarbij stelt ze als doel om de calorie-inname van de Belg met 5% terug te dringen, door de hoeveelheid vet of suikers terug te dringen.

Volgend jaar eerste evaluatie

Het plan-van-aanpak werd per productcategorie ontwikkeld door FEVIA, Comeos en de verschillende betrokken sectoren, in samenspraak met de FOD Volksgezondheid. De doelstelling is in vergelijking met 2012 de calorie-inname met vijf procent terug te dringen en waar mogelijk de samenstelling van producten te verbeteren.

 

Volgend jaar wordt er al een eerste evaluatie gemaakt van de afgelopen vijf jaren. Afhankelijk van die evaluatie zullen er nieuwe doelstellingen gesteld worden voor 2020. “Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen als het om gezonde, evenwichtige voeding gaat: elke burger maar ook de overheid en de industrie. Ik dank de Belgische voedingssector voor hun engagement. Dit convenant is een belangrijke stap voor ons algemeen plan van aanpak dat we samen met de deelstaten uitwerken”, aldus minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, aan Belga.

 

Doelstellingen per productcategorie

Daarbij werden voor verschillende productcategorieën ook verschillende doelstellingen neergeschreven. Zo moet de suikerinhoud in frisdranken tegen 2020 met 10% dalen, terwijl er bij ontbijtgranen wordt gemikt op 4% minder suikers, 5% meer vezels en 8,5% meer volkoren. Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van kleinere porties.

 

De eerste onderhandelingen van het akkoord dateren al van 2012. In 2009 werd ook al een akkoord gesloten rond de vermindering van het zoutgehalte in voeding. Daardoor is de consumptie van zout sindsdien al met 10% gedaald.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Het kan altijd nog erger

20/10/2017

Het is geen feestje hoor, werken in FMCG. Slechts enkelen komen er vrolijk mee weg, de meerderheid lijdt in stilte. Zoals nogmaals blijkt uit het ironische weekoverzicht van RetailDetail Food, dat vandaag vol nuttig advies staat.

RetailDetail Food #24 staat online

20/10/2017

Zijn winkels in drukke stadscentra steeds moeilijker bereikbaar? Voelen ze het aan de omzet, nemen ze maatregelen? Het nieuwe nummer van de gepersonaliseerde RetailDetail Food krant gaat er dieper op in.

Vleesvervangers bezig aan sterke opmars

20/10/2017

De verkoop van vleesvervangers is de voorbij drie jaar met maar liefst 40% gestegen. Ondertussen koopt een kwart van de Belgische huishoudens wel eens een vleesvervanger en is het aanbod sterk gegroeid.

Metro kent kleine groei in 2016/2017

20/10/2017

Uit de voorlopige cijfers van het Duitse Metro blijkt dat het bedrijf in het boekjaar 2016/2017 met 1,6% is gegroeid. Ook op vergelijkbare basis was er nog net sprake van groei. Metro spreekt van een succesvol jaar.

Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Back to top