Volgend jaar eerste AH To Go zonder kassa’s

Volgend jaar eerste AH To Go zonder kassa’s
Shutterstock

CEO Wouter Kolk van supermarktketen Albert Heijn hoopt volgend jaar al te kunnen starten met de eerste tests met kassaloze vestigingen van AH To Go. Dat is sneller dan wat hij enkele maanden geleden zelf had voorspeld.

Bezoek aan Silicon Valley

Kolk liet in februari al verstaan dat Albert Heijn, in navolging van Amazon, ook werk maakt van een supermarkt zonder kassa’s. Toen was er sprake van eerste tests ‘binnen enkele jaren’, maar ondertussen klinkt de topman al een stuk ambitieuzer. “Ik hoop dat we volgend jaar de eerste AH To Go-winkels zonder kassa kunnen testen”, aldus Kolk aan De Telegraaf. “We testen bewust bij AH To Go. Daar is de snelheid van betaling het belangrijkst. Maar bij succes zal het ook in andere Albert Heijn-winkels beschikbaar komen.”

 

Om in contact te komen met andere innovaties is Kolk onlangs ook naar Silicon Valley geweest, waar hij Facebook, Google, LinkedIn en enkele startups bezocht. “We praten geregeld met deze bedrijven over allerlei zaken. Het is fijn daar op bezoek te gaan en met hun knapste koppen te spreken over hoe je bijvoorbeeld vernieuwing en innovatie in je bedrijf organiseert.”

 

Supermarkt van de toekomst

Albert Heijn viert dit jaar zijn 130-jarig bestaan en in dat kader wil het ook naar de toekomst kijken en een blik werpen op de supermarkt van 2025. Daarvoor schakelde het heel wat experts in, maar vroeg het ook aan de consument om mee te denken.  “De supermarkten zullen er in 2025 veel gedifferentieerder uitzien”, zegt Kolk. “Ze kunnen van wijk tot wijk en van stad tot platteland verschillen. Beleving, gemak en snelheid zijn de trends. Er gebeurt straks wat jij wilt. Technologie gaat een grote rol spelen.”

 

Verschillende generaties blijken dan ook heel andere zaken te verwachten van hun supermarkt. Millennials willen vooral een belevingssupermarkt, waarbij de fysieke winkel vooral dient als ontmoetingsplaats. 65-plussers mikken dan weer meer op kleine buurtsupermarkten, die snel op lokale versbehoeften inspelen. Beide groepen zijn het er wel over eens dat er veel aandacht moet gaan naar duurzaamheid en gezond leven.

 

Volgens Kolk zal vers steeds belangrijker worden en worden verse producten in de toekomst veel meer lokaal geteeld. De afstand van de groei van de producten tot de winkel wordt kleiner. “Voedsel uit verre landen halen wordt minder gangbaar.” Natuurlijk zal online ook een steeds grotere rol gaan spelen. “Hoe sterk het echter groeit, durf ik niet te zeggen. Klanten blijven winkels belangrijk vinden. Ik denk dat de supermarkt in 2025 een bron wordt van advies en inspiratie op het gebied van voedsel”, besluit Kolk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top