Voormalige directeuren Tesco aangeklaagd wegens fraude

Voormalige directeuren Tesco aangeklaagd wegens fraude
Shutterstock

Drie voormalige directeuren van Tesco zijn aangeklaagd wegens fraude in nasleep van het boekhoudschandaal bij de supermarktketen. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een celstraf van maximaal tien jaar krijgen.

Vervalsing van de boekhouding

Bij het schandaal eind 2014 bij Tesco bleken er flinke fouten te staan in de boekhouding, waardoor Tesco op een bepaald moment zijn winstverwachting met 250 miljoen pond (320 miljoen euro) moest verlagen. In de nasleep van het schandaal werden ook een aantal directeuren geschorst. Drie van hen worden nu dus aangeklaagd door de Serious Fraud Office.

 

Het gaat daarbij over voormalig financieel directeur Carl Rogberg, voormalig algemeen directeur Christopher Bush en voormalig commercieel directeur John Scouler. Ze worden allemaal aangeklaagd voor vervalsing van de boekhouding en misbruik van hun positie binnen het bedrijf.

 

Voormalig CEO niet in de problemen

De drie heren moeten op 22 september voor het gerecht verschijnen, maar de Serious Fraud Office zegt nu al dat er later mogelijk nog andere personen aangeklaagd zullen worden, omdat het onderzoek nog lopende is. Philip Clarke, voormalig CEO van Tesco, zou wel al buiten verdenking zijn gesteld.

 

Het schandaal bij Tesco kwam eind 2014 aan het licht, toen de net aangestelde CEO Dave Lewis op de hoogte werd gebracht door iemand binnen het bedrijf. Sinds het nieuws naar buiten is gekomen, heeft Tesco een rigoureuze herstructurering doorgevoerd om het bedrijf terug op het juiste pad te brengen, waarbij vooral buitenlandse activiteiten van de hand werden gedaan.