Voorzitter AB InBev geeft voorkeur aan Douwe Egberts

Olivier Goudet treedt af als voorzitter van AB InBev. Hij kiest ervoor om CEO bij JAB Holdings (de groep achter Douwe Egberts en Keurig Dr. Pepper) te blijven en dat valt niet langer te combineren met de brouwerijgroep, wegens te veel overlappende belangen.

 

Op zoek naar nieuwe voorzitter

AB InBev en JAB Holdings groeien steeds dichter naar elkaar toe, sinds frisdrankgroep Dr Pepper Snapple in 2018 onderdeel werd van JAB en ’s werelds grootste bierbrouwer zelf steeds meer in de richting van niet-alcoholische dranken evolueert. Daardoor ontstaan in de toekomst mogelijk belangenconflicten voor Olivier Goudet, op dit moment zowel voorzitter van de raad van bestuur van AB InBev als topman van JAB.

 

Op de volgende aandeelhoudersvergadering in april wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Goudet geeft er de voorkeur aan verder te gaan met JAB, waar hij “groeiende verantwoordelijkheden als managing partner en CEO” heeft. Olivier Goudet zoekt ondertussen zelf mee naar een opvolger bij de brouwer, schrijft de krant Financial Times.

 

Koffiezet voor bier en frisdrank

De kruisbestuivingen tussen AB InBev en JAB Holdings zijn vandaag al verregaand en veelvuldig. Recent lanceerden beide groepen samen Drinkworks, een soort Nespresso-toestel om bier te serveren. Het apparaat werkt (net zoals de bekende koffiemachines) met capsules, die de geconcentreerde inhoud van één biertje bevatten. Er zijn ook capsules voor cocktails en frisdranken. Koffiemachinemaker Keurig ontwikkelde het toestel en de beschikbare frisdranken horen tot de groep van Dr. Pepper. 

 

In de aandeelhoudersstructuur van beide FMCG-groepen zijn eveneens linken te vinden: de familiale aandeelhouders van AB InBev zoals Alexandre Van Damme en de familie De Spoelberch hebben al geruime tijd participaties in de groep achter Jacobs Douwe Egberts. Ook insinueren analisten al lang dat de volgende mogelijke groeistap voor AB InBev in de wereld van de frisdranken ligt, eventueel door middel van een grootschalige overname.