Vragen over Zwitserse connectie Ahold Delhaize | RetailDetail

Vragen over Zwitserse connectie Ahold Delhaize

Vragen over Zwitserse connectie Ahold Delhaize
Shutterstock

Vakbond FNV heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de Zwitserse connectie van Ahold Delhaize, waar het supermarktbedrijf een aantal patenten en merknamen heeft ondergebracht.

Royalty’s

In totaal bevat het Zwitserse dochterbedrijf Ahold Licensing Sàrl ongeveer 350 merknamen en patenten van Ahold Delhaize. Het gaat daarbij voornamelijk over Amerikaanse merknamen, maar ook de merknaam van drogisterijketen Etos is ondergebracht bij het bedrijf.

 

Volgens FNG en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) haalt Ahold Delhaize daar vooral een groot belastingvoordeel uit, waardoor het te weinig zou afdragen in Nederland en de Verenigde Staten. De winkels in Nederland en de Verenigde Staten moeten immers royalty’s afdragen aan het dochterbedrijf om de merknamen te gebruiken, waardoor de winst van Ahold Delhaize sterk gedrukt wordt. Het is een trucje dat ook door andere bedrijven wordt gebruikt.

 

“Op deze wijze loopt Nederland geld mis voor publieke voorzieningen”, zegt Tuur Elzinga van FNV aan Trouw. “Ahold maakt wel gebruik van onze infrastructuur en ons goed opgeleide personeel. Bij brand komt de brandweer die we met z’n allen betalen. Wij verwachten dat Ahold hieraan bijdraagt door in Nederland belasting te betalen, net als mkb’ers en burgers.”

 

“Geen alternatieve verklaring”

Bij Ahold Delhaize willen ze niet helemaal ingaan op de conclusie van het onderzoek, maar geven ze wel aan dat die niet helemaal klopt. “De gegevens en conclusies in het rapport van Somo laten wij volledig voor hun rekening. Het rapport is gebaseerd op incomplete informatie en informatie die uit context is gehaald”, aldus het supermarktbedrijf.

 

Voor SOMO is het in ieder geval duidelijk dat Ahold Delhaize enkel om belastingtechnische redenen het dochterbedrijf in Zwitserland heeft ondergebracht. Het beschikt echter over te weinig gegevens van het bedrijf om dat te bewijzen. “Het is de enige verklaring die voor ons overblijft. Maar zonder verdere gegevens van de Zwitserse dochters kunnen we het niet aantonen. En Ahold zelf komt ook niet met een alternatieve verklaring”, zegt SOMO-onderzoeker Vincent Kiezebrink.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.