Vroege Pasen stuwt supermarktomzet in eerste kwartaal | RetailDetail

Vroege Pasen stuwt supermarktomzet in eerste kwartaal

Vroege Pasen stuwt supermarktomzet in eerste kwartaal
Shutterstock

De supermarktomzet steeg in het eerste kwartaal van 8,34 miljard euro (2015) naar 8,58 miljard euro: een stijging van 2,9%, aldus GfK. De toename van de omzet komt mede door de vroege paasweken, die dit jaar in maart vielen.  

Goed voor extra omzet maart

De omzet van de supermarkten in maart steeg met 6,5% naar 3,39 miljard euro (maart 2015: 3,19 miljard euro). Dit komt mede doordat Pasen dit jaar in maart viel en vorig jaar in april. De week voor en na Pasen zorgt voor circa 95 miljoen euro extra omzet vergeleken met een gemiddelde week.

 

Pasen buiten beschouwing gelaten, klom de supermarktomzet in de eerste drie maanden met 1,8% van 8,34 naar 8,49 miljard euro dit jaar. De omzet per kassabon steeg licht naar 22,34 euro (+0,5%) vergeleken met dezelfde periode in 2015. Het aantal uitgegeven kassabonnen steeg echter ruim met 2,4%.

 

Grote supermarktformules trekken ook steeds meer klanten: Albert Heijn mag de meeste huishoudens verwelkomen (87,3%), gevolgd door Lidl (71,0%), Jumbo (67,7%), Aldi (56,8%) en Plus (28,8%). Van dit lijstje zag alleen Aldi zijn klantenkring dalen, met -1,2%. De klantenkring van Jumbo nam het sterkst toe, dankzij de overname van C1000. Speciaalzaken, warenhuizen en de versmarkten verloren klanten in 2015. De consument bezocht vorig jaar 4,5 verschillende supermarktformules.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coca-Cola groeit dankzij Light en Zero

25/04/2018

In zijn eerste kwartaal noteerde Coca-Cola een omzetdaling met 16%, maar dat is voor de frisdrankenproducent nog steeds beter dan verwacht. Op eigen kracht verhoogt Coca-Cola de omzet met 5%, onder meer door de herlancering van zijn suikervrije drankjes.

Carrefour België rondt kaap van 300 Express-winkels

24/04/2018

Morgenavond opent Carrefour zijn 300ste Express-winkel in België, nummer 92 alweer in de Brusselse regio. Dat is een belangrijke mijlpaal voor de winkelketen, die in de nieuwe Express ook zijn herwerkt winkelconcept voor doorgaande klanten lanceert.

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.