Waarom Colruyt Group eigen aandelen blijft inkopen

Waarom Colruyt Group eigen aandelen blijft inkopen
Foto Colruyt Group

Retailgroep Colruyt koopt zijn eigen aandelen in aan een hoger tempo dan waarnemers hadden gedacht. Zo vergroot de familie de controle over de groep, en stijgt ook de winst per overblijvend aandeel.

 

Hoger dividend

Op 2 oktober vorig jaar kondigde Colruyt Group aan dat het over een periode van twee jaar voor 350 miljoen euro eigen aandelen zou inkopen. Op zich geen ongewoon nieuws, wel meer bedrijven kopen eigen aandelen. In de retailsector doet bijvoorbeeld ook fusiegroep Ahold Delhaize dat: voor wel 2 miljard euro, is de planning voor dit jaar. Wat waarnemers echter verbaast, is dat Colruyt na zeven maanden al 85% van de geplande 350 miljoen euro heeft uitgegeven. De retailer kocht al 6,72 miljoen aandelen op, voor 297 miljoen euro, berekende De Tijd. Het gaat dus snel.

 

Colruyt Group controleert nu 7,87% van zichzelf. Door de inkopen houdt de retailer zijn beurskoers op peil. Bovendien: die ingekochte aandelen worden vernietigd, wat tot gevolg heeft dat de winst over minder aandelen gespreid wordt. Kortom: een hogere winst per aandeel, een hoger dividend voor de aandeelhouders. Waaronder de familie Colruyt. Dat een steeds kleiner deel van de aandelen publiek verhandelbaar is, wakkert ook de speculaties aan dat de retailer zichzelf wel eens van de beurs zou kunnen halen. CEO Jef Colruyt noemde dat anderhalf jaar geleden ‘een interessante suggestie’.