Waarom foodmerken kleinere porties lanceren

Waarom foodmerken kleinere porties lanceren

Het valt op: zowel in frisdrank als ijs of snoep komen meer grote merken met kleinere verpakkingsformaten. Ze beogen een dubbele win: minder calorieën en betere marges. 

 

Kleinere flesjes frisdrank

Onlangs meldde de Wall Street Journal dat de verkoop van grotere formaten Coca-Cola en Pepsi in de VS slabakt. Consumenten kopen vaker kleinere verpakkingen, hoewel die per liter duurder uitkomen. Coca-Cola, bijvoorbeeld, meldde een stijging met 15% van de verkoop van kleinere formaten in de VS. En bij ons bestaat al meer dan de helft van het verkoopvolume van Coca-Cola uit verpakkingen kleiner dan 50 cl, meldt Coca-Cola Belgium op haar website.


Convenience en demografische evoluties spelen hier een rol, maar er is meer. Mensen zien het kleinere flesje als een goeie manier om hun porties te controleren. Zo kunnen ze van hun favoriete drankjes blijven genieten zonder al te veel schuldgevoel. 

 

Caloriegehalte beperken

Een gelijklopende trend zien we nu bijvoorbeeld in ijs. Unilever heeft zich voorgenomen in het VK om het caloriegehalte van alle portieverpakkingen voor volwassenen te beperken tot 250 kilocalorieën. Eerder had het concern al een limiet van 110 kilocalorieën ingevoerd voor kinderijsjes – ook in ons land. Consumenten helpen om gezonder te leven is immers een onderdeel van het Unilever Sustainable Living Plan. 


Omdat Unilever niet wil raken aan de smaak en de kwaliteit van de producten, past het de porties aan. Magnum Almond gaat van 110ml naar 100ml, Magnum Classic van 120ml naar 110ml, de Ben & Jerry’s porties verkleinen van 150ml naar 100ml. In Groot-Brittannië althans. 


Het bedrijf kan nog niet zeggen of dat ook in de Benelux het geval zal zijn. Wel geeft woordvoerder Freek Bracke aan dat de Magnum Double, die dit jaar geherlanceerd wordt, een kleiner formaat heeft (88ml) dan een Magnum Classic omwille van de twee lagen chocolade en de saus daartussen. De innovatie zit dankzij het kleinere formaat nu onder de 250 kcal.

 

Portiecontrole

Wat daar achter zit? Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 het advies publiceerde om maximaal 10% en bij voorkeur slechts 5% van het totale aantal dagelijkse calorieën uit vrije suikers te halen, zijn de ogen gericht op de voedingsindustrie: die moet haar verantwoordelijkheid nemen en ons helpen om gezonder te eten, zo klinkt het. 


De frisdrank- en snoepsectoren liggen als eersten in de vuurlinie. In een nieuw rapport pleit de Wereldgezondheidsorganisatie nu zelfs onomwonden voor de invoering van een suikertaks. Die omstreden taks bestaat niet alleen bij ons maar werd ook al ingevoerd (en soms weer afgevoerd) in bijvoorbeeld Californië, Mexico, Hongarije, Frankrijk, Finland, Denemarken… Ook Groot-Brittannië overweegt het nu. 


Fabrikanten moeten ageren, maar evident is dat niet. Consumenten kopen enkel wat ze lekker vinden. Minder suiker en vet betekent minder smaak, en synthetische zoetstoffen zijn al evenmin onbesproken. Het antwoord lijkt daarom te luiden: snoep gewoon wat minder. Kleinere verpakkingen kunnen ons daarbij helpen – zoals kleinere borden ook leiden tot een beperking van de calorie-inname. 


Prijsverhogingen

Of is er meer aan de hand? In het verleden werden chocoladefabrikanten al beschuldigd van “shrinkflation”. Er is inderdaad een interessant neveneffect voor de industrie: de prijzen dalen niet evenredig met de porties. De gemiddelde frisdrankprijzen in de VS bijvoorbeeld stegen met 2 à 3% in 2015 omdat kleinere formaten een hogere prijs per liter inhouden. En terwijl de Ben & Jerry’s-portie met 33% verkleint, daalt de prijs slechts met 26%, berekenden onze Britse collega’s van The Grocer. Toen enkele jaren geleden Twix en Snickers krompen, bleef de prijs zelfs gewoon gelijk


De merkfabrikanten verdienen dus meer geld met minder product. Opvallend is dat consumenten hun favoriete merken niet afstraffen voor deze prijsverhogingen. Integendeel, ze zien kleinere formaten als een waardevol alternatief om hun consumptie binnen de perken te houden. Als dat geen win-win is… 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Leuven is een foodhal rijker: dit weekend opende De Smidse aan het nieuwe Sluispark. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf

20/11/2017

Colruyt verscherpt de controle op zijn vleesproducten na de reeks schandalen die de vleessector de voorbije maanden alweer in een negatief daglicht stelde. In opdracht van de warenhuisketen licht een externe partner de slachthuizen onaangekondigd door.

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

Back to top