Waarom foodmerken kleinere porties lanceren | RetailDetail

Waarom foodmerken kleinere porties lanceren

Waarom foodmerken kleinere porties lanceren

Het valt op: zowel in frisdrank als ijs of snoep komen meer grote merken met kleinere verpakkingsformaten. Ze beogen een dubbele win: minder calorieën en betere marges. 

 

Kleinere flesjes frisdrank

Onlangs meldde de Wall Street Journal dat de verkoop van grotere formaten Coca-Cola en Pepsi in de VS slabakt. Consumenten kopen vaker kleinere verpakkingen, hoewel die per liter duurder uitkomen. Coca-Cola, bijvoorbeeld, meldde een stijging met 15% van de verkoop van kleinere formaten in de VS. En bij ons bestaat al meer dan de helft van het verkoopvolume van Coca-Cola uit verpakkingen kleiner dan 50 cl, meldt Coca-Cola Belgium op haar website.


Convenience en demografische evoluties spelen hier een rol, maar er is meer. Mensen zien het kleinere flesje als een goeie manier om hun porties te controleren. Zo kunnen ze van hun favoriete drankjes blijven genieten zonder al te veel schuldgevoel. 

 

Caloriegehalte beperken

Een gelijklopende trend zien we nu bijvoorbeeld in ijs. Unilever heeft zich voorgenomen in het VK om het caloriegehalte van alle portieverpakkingen voor volwassenen te beperken tot 250 kilocalorieën. Eerder had het concern al een limiet van 110 kilocalorieën ingevoerd voor kinderijsjes – ook in ons land. Consumenten helpen om gezonder te leven is immers een onderdeel van het Unilever Sustainable Living Plan. 


Omdat Unilever niet wil raken aan de smaak en de kwaliteit van de producten, past het de porties aan. Magnum Almond gaat van 110ml naar 100ml, Magnum Classic van 120ml naar 110ml, de Ben & Jerry’s porties verkleinen van 150ml naar 100ml. In Groot-Brittannië althans. 


Het bedrijf kan nog niet zeggen of dat ook in de Benelux het geval zal zijn. Wel geeft woordvoerder Freek Bracke aan dat de Magnum Double, die dit jaar geherlanceerd wordt, een kleiner formaat heeft (88ml) dan een Magnum Classic omwille van de twee lagen chocolade en de saus daartussen. De innovatie zit dankzij het kleinere formaat nu onder de 250 kcal.

 

Portiecontrole

Wat daar achter zit? Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 het advies publiceerde om maximaal 10% en bij voorkeur slechts 5% van het totale aantal dagelijkse calorieën uit vrije suikers te halen, zijn de ogen gericht op de voedingsindustrie: die moet haar verantwoordelijkheid nemen en ons helpen om gezonder te eten, zo klinkt het. 


De frisdrank- en snoepsectoren liggen als eersten in de vuurlinie. In een nieuw rapport pleit de Wereldgezondheidsorganisatie nu zelfs onomwonden voor de invoering van een suikertaks. Die omstreden taks bestaat niet alleen bij ons maar werd ook al ingevoerd (en soms weer afgevoerd) in bijvoorbeeld Californië, Mexico, Hongarije, Frankrijk, Finland, Denemarken… Ook Groot-Brittannië overweegt het nu. 


Fabrikanten moeten ageren, maar evident is dat niet. Consumenten kopen enkel wat ze lekker vinden. Minder suiker en vet betekent minder smaak, en synthetische zoetstoffen zijn al evenmin onbesproken. Het antwoord lijkt daarom te luiden: snoep gewoon wat minder. Kleinere verpakkingen kunnen ons daarbij helpen – zoals kleinere borden ook leiden tot een beperking van de calorie-inname. 


Prijsverhogingen

Of is er meer aan de hand? In het verleden werden chocoladefabrikanten al beschuldigd van “shrinkflation”. Er is inderdaad een interessant neveneffect voor de industrie: de prijzen dalen niet evenredig met de porties. De gemiddelde frisdrankprijzen in de VS bijvoorbeeld stegen met 2 à 3% in 2015 omdat kleinere formaten een hogere prijs per liter inhouden. En terwijl de Ben & Jerry’s-portie met 33% verkleint, daalt de prijs slechts met 26%, berekenden onze Britse collega’s van The Grocer. Toen enkele jaren geleden Twix en Snickers krompen, bleef de prijs zelfs gewoon gelijk


De merkfabrikanten verdienen dus meer geld met minder product. Opvallend is dat consumenten hun favoriete merken niet afstraffen voor deze prijsverhogingen. Integendeel, ze zien kleinere formaten als een waardevol alternatief om hun consumptie binnen de perken te houden. Als dat geen win-win is… 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.