Waitrose brengt hangende moestuinen naar de supermarkt

Foto: Shutterstock

Is het einde van de verpakte salade in zicht? Tegen het eind van dit jaar willen Britse supermarkten, onder leiding van Waitrose, eigen pluktuinen en ‘vertical farms’ in hun winkels hebben.

 

Sla in een oude spoortunnel

Bio-ingenieurs hebben plannen onthuld om hangende groentetuinen in supermarkten op te zetten. De systemen gebruiken geen aarde, zijn draagbaar en kunnen zo in stedelijke omgevingen zoals winkels en supermarkten worden geplaatst. Gewassen worden namelijk verticaal gekweekt: met hun wortels opgehangen in een cilinder, waar ze worden gevoed met een voedselrijke nevel.

 

Retailgroep John Lewis, waar onder meer premium-supermarktketen Waitrose toe behoort, heeft aan The Telegraph bevestigd momenteel in gesprek te zijn met bio-ingenieursbureau LettUs Grow, dat heel wat soorten groenten in een niet meer gebruikte spoortunnel in Bristol kweekt.

 

“Geen andere keus dan klanten verrassen”

John Lewis wil de cilinders gebruiken om op de winkelvloer sla te kweken, zodat klanten hun eigen verse salade kunnen uitkiezen. Ze bekijken of de introductie nog in 2019 mogelijk is, anders wordt het 2020. “Je komt zo echt opnieuw in contact met het voedselsysteem en de herkomst van ons voedsel”, legt de prachtig passend genaamde Jack Farmer, medeoprichter van LettUs, uit.

 

"Ik denk dat het echt te maken heeft met de manier waarop mensen de winkelervaring in de toekomst gaan zien, met de opkomst van Amazon en andere online retailers. De retailervaring moet veel meer belevingsgericht worden," vertelde hij in Farming Today op de BBC. “De afgelopen jaren hebben zich seismische veranderingen in onze sector voorgedaan, met een nieuwe maatstaf voor de verwachtingen van klanten elke keer ze winkelen. Winkels hebben gewoon geen andere keus dan klanten te inspireren en te verrassen - met zowel fantastische producten als persoonlijke, naadloze ervaringen”, bevestigt ook Peter Cross, directeur klantenbeleving bij John Lewis.