Wallonië wil alcohol bannen uit snelwegshops

Sofico/Total

Wallonië wil stelselmatig de verkoop én het nuttigen van alcohol langs de snelwegparkings verbieden. Sofico, het Waalse overheidsorgaan dat de concessies gunt, gaat zo’n verkoopverbod vanaf nu bij elke contractvernieuwing als voorwaarde opleggen.

 

Voor de verkeersveiligheid

Zaterdag opent de volledig vernieuwde snelwegparking van Waremme langs de E40 officieel de deuren, maar bezoekers zullen in de shop of in het restaurant geen alcohol kunnen kopen of bestellen: zelfs geen pintje of glaasje wijn bij de maaltijd. “Deze maatregel komt de verkeersveiligheid ten goede”, zegt mobiliteitsminister Carlo Di Antonio (CDH). “Er toch even aan herinneren dat alcohol een van de grootste doodsoorzaken op onze wegen is. In 2017 bleek minstens 11% van de ­bestuurders die op de Waalse snelwegen betrokken waren bij een ongeval met lichamelijk letsel, onder invloed te rijden.”

 

Zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) vindt dit “er toch wat over”, zo zegt hij in Het Nieuwsblad. “Bij ons is het sowieso niet toegelaten sterkedranken te verkopen, maar een pintje of een breezer, dat mag wel”, vindt hij. De minister vindt dit geen punt voor de verkeersveiligheid: “Ik ken geen enkele studie die een causaal ­verband aantoont tussen dronken rijden en het ­inslaan van drank in een tankstation. Als je deze logica doortrekt, dan moet je ook de verkoop van alcohol ­verbieden langs alle andere wegen, want er zijn genoeg verkooppunten waar je in de verleiding kunt komen.”

 

Waremme is al de tweede Waalse 'aire' zonder alcohol: sinds september vorig jaar is die ook niet meer te verkrijgen in Bierges (vlakbij Waver langs de E411). Sofico heeft de duidelijke intentie die voorwaarde vanaf nu in te voeren telkens wanneer het een concessie vernieuwt.