Walmart stelt verkoop Asda uit

Gevel van supermarkt Asda
Angelina Dimitrova / Shutterstock.com

De verkoop van de Britse supermarktketen Asda, waar eigenaar Walmart al twee jaar mee bezig, zou worden uitgesteld. Een dikke week geleden hadden drie geïnteresseerde partijen nochtans een bod uitgebracht.

 

Drie overnamekandidaten

De onzekerheid door de corona-pandemie treft nu ook het verkoopproces van Asda: eigenaar Walmart wil zijn meerderheidsbelang in de Britse supermarktketen al twee jaar van de hand doen, maar potentiële kopers hebben momenteel naar verluidt moeite om de gevraagde som van zeven miljard pond bij elkaar te krijgen.

 

Vorige week klonk het nochtans nog dat de tweede biedingsfase was ingegaan en dat er drie geïnteresseerde kandidaten in de running waren. Het ging toen om de investeringsbedrijven Apollo Global Management, TDR Capital en Lone Star Funds. Walmart liet daarop weten door te gaan met de verkoop, ook al kreeg de financiële markt het toen al moeilijk.

 

Tweede opdoffer

Door het uitbreken van de coronacrisis in Europa is er ondertussen echter een gebrek aan liquiditeit op de internationale kapitaalmarkten en vinden de overnamekandidaten op dit ogenblik niet de nodige middelen, zo bericht Retail Gazette. Er zouden nog geen definitieve beslissingen genomen zijn, maar het ziet ernaar uit dat Walmart Asda nu toch langer zal houden.

 

Asda wordt zo stilaan een hoofdpijndossier voor Walmart, want vorig jaar mislukte ook al een poging om de nummer vier op de Britse foodmarkt te laten fuseren met rivaal Sainsbury's. Die deal moest zelfs twaalf miljard pond opleveren, maar werd tegengehouden door de Britse concurrentiewaakhond.