Walmart wil voedselveiligheid verbeteren dankzij blockchain

Walmart wil voedselveiligheid verbeteren dankzij blockchain
Shutterstock

De Amerikaanse supermarktketen Walmart is een proefproject gestart met het gebruik van blockchain, een nieuwe databasetechnologie. Dankzij de nieuwe technologie moet vooral de voedselveiligheid verbeterd worden.

Sneller en gerichter

Dankzij de nieuwe technologie moet Walmart sneller in staat zijn om een groep producten te identificeren, wanneer er iets fout mee loopt. Nu is dat een werk van lange adem, maar met blockchain kan alle nodige informatie via één kassaticket gevonden worden. Zo kan Walmart razendsnel te weten komen wie de leverancier was, waar het product werd geproduceerd en wie verantwoordelijk was voor de controle.

 

Het zorgt er niet alleen voor dat Walmart sneller kan werken, maar ook veel gerichter. Wanneer er nu een probleem wordt vastgesteld met een bepaald product moet vaak vrijwel elk gelijkaardig product uit de winkelrekken verdwijnen. Met blockchain kan dat aangepast worden tot producten die met elkaar in aanraking zijn gekomen. Walmart kan zo dus ook heel wat geld besparen.

 

Momenteel test Walmart blockchain nog maar bij twee producten, maar de nieuwe technologie wordt zo wel al toegepast op duizenden verpakkingen in verschillende winkels. Als de test succesvol is dan zal het gebruik van de database verder uitgebreid worden.