Waterproducent Léberg Bronnen het verdrinken nabij

Shutterstock

Water- en frisdrankproducent Léberg Bronnen dreigt kopje onder te gaan: het bedrijf krijgt geen hulp meer van de banken en alle rekeningen zijn geblokkeerd. Toch hoopt de zaakvoerder nog op een oplossing. 

 

Rekeningen bevroren

De medewerkers van Léberg Bronnen, bekend als waterleverancier in de zorgsector maar ook huismerkproducent voor Colruyt, wachten al drie maanden op hun salaris en er wordt ook niet meer geproduceerd in de fabriek in Roosdaal. 

 

Dat komt niet alleen door het coronavirus, maar vooral omdat huisbank Belfius de geldkraan heeft dichtgedraaid en alle rekeningen zijn bevroren. Leveranciers zouden bovendien weigeren nog te leveren, aangezien ze niet worden betaald.

 

Tegenslagen en investeringen

Moederbedrijf Minak heeft al langer financiële problemen, zo bericht Het Laatste Nieuws. Al sinds 2015 boekt de vennootschap elk jaar verliezen, die opliepen van 175.000 tot zelfs 4 miljoen euro eind 2018. Om het eigen vermogen uit het rood te halen, zijn in 2017 en 2018 twee kapitaalsverhogingen doorgevoerd van respectievelijk 700.000 euro en 600.000 euro.

 

Toch gelooft topman François De Quinnemar, sinds 2016 aan het hoofd van de waterproducent, dat de problemen nog opgelost kunnen worden. De verliescijfers zouden te wijten zijn aan enkele tegenslagen, waaronder een brand in de fabriek en een bacterie in het spoelwater, en aan een aantal fikse investeringen in het verleden. De zaakvoerder zoekt momenteel alternatieve financieringsmogelijkheden en er zou een nieuw businessplan klaarliggen.