Wefood opende tweede winkel in Kopenhagen | RetailDetail

Wefood opende tweede winkel in Kopenhagen

 Wefood opende tweede winkel in Kopenhagen

Wefood, een supermarkt vol producten die hun "tenminste houdbaar tot"-datum overschreden hebben, heeft in Kopenhagen een tweede winkel geopend. Een derde winkel, in Aarhus, staat op de planning.

Voedsel verspillen beperken

Het tweede filiaal startte in Nørrebro, een wijk in de Deense hoofdstad met veel immigranten die tevens in opkomst is bij tweeverdieners. In februari ging in de wijk Amager de eerste Wefood open, maar deze winkel trekt zoveel klanten dat Folkekirkens Nødhjælp de nood zag aan een tweede. Doel van Wefood is de voedselverspilling in Denemarken - meer dan 700.000 ton per jaar - beperken. De eerste winkel verkocht sinds begin dit jaar al ruim 40 ton voedsel.

 

De producten die Wefood verkoopt zijn afkomstig van fabrikanten en andere supermarkten. Het gaat om producten als flessen wijn en sappen, babyvoeding, groenten en fruit en brood dat wordt aangeleverd door supermarktformule Føtex. Het aanbod bij Wefood wisselt regelmatig, omdat dit afhangt van aanlevering en beschikbaarheid. De verkoopprijs ligt op dertig procent tot ongeveer de helft van de reguliere supermarktprijs. De medewerkers zijn vrijwilligers en de omzet van de winkels gaat naar goede doelen.

 

Nederland: restpartijen

In Nederland is het niet toegestaan om producten voorbij de tht en in beschadigde verpakking op de markt te brengen. Wel zijn er formules met restpartijen van A-merken, zoals Budget Food dat onlangs de achtste winkel begon en C&B Store. De producten komen uit overproductie of hebben seizoensgebonden verpakkingen.

 

Ook reguliere supermarktformules ontwikkelen initiatieven om voedselverspilling te beperken: bij onder andere Dirk van den Broek krijgen tijdens het vervoer beschadigde verpakkingen van groenten en fruit het label Opnieuw verpakt en gaan ze met forse korting terug in de schappen.  

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.