Welke foodinnovaties liggen morgen op ons bord? | RetailDetail

Welke foodinnovaties liggen morgen op ons bord?

Welke foodinnovaties liggen morgen op ons bord?

De wedstrijd Gouden Tavola bekroont de beste innovaties in voeding en bepaalt mee wat morgen op het bord of in het glas van de consument komt. Sopraco, Bleuzé-Interfood en R&D Food Revolution vallen dit jaar in de prijzen. 

 

Vakjury oordeelt

De wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, de vakbeurs van de fijne en verse voeding, die sinds 1982 elke 2 jaar in Kortrijk Xpo plaatsvindt. Voor deze editie werden 107 producten ingezonden door 67 verschillende producenten. Ze werden beoordeeld door een vakjury van inkopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, reclamewereld, merkontwikkeling en leden van de vakpers.


Er zijn vier winnaars en acht genomineerden in vier categorieën: Retail, Delicatessen, Traiteur en Foodservice.

 

Gouden Tavola Retail: Kalfsspek van Sopraco

Onder het merk Paul’s Meat introduceert Sopraco Kalfsspek: fijn kalfsvlees met gezondere vetten en een laag zoutgehalte in een moderne verpakking. Het product is lichter verteerbaar, magerder én heeft toch de traditionele smaak van spek. Mensen die geen varkensvlees mogen of willen eten kunnen nu wel genieten van de (h)eerlijke smaak van spek.


Nominaties in de categorie Retail gingen naar Flower Sprout van Belorta, een kruising tussen spruitjes en boerenkool, en naar Duo Snack van Nikita, een verse, lichte snack in twee laagjes, op basis van yoghurt en een graanproduct (taboulé, quinoa of quinori). 

 

Gouden Tavola Delicatessen: Shrubs by Ediks van Bleuzé-Interfood

Deze fruit-azijnsiroop op basis van 100 % natuurlijke grondstoffen is vrij van kunstmatige toevoegingen en bevat enkel suikers afkomstig uit de natuurlijke vrucht. Shrubs fruit-azijnsiroop kan als basis dienen voor een frisse drank of als natuurlijke smaakmaker worden gebruikt in desserts of culinaire gerechten. 


Nominaties in de categorie Delicatessen gingen naar de ‘We Love Biscuits’ Collection van Didess, ultralichte koekjes in een designblik, en naar ‘Stoemp Krokant’ van Altoni Kelderman: krokante, met stoemp gevulde aardappelballetjes, verkrijgbaar in een aantal variaties, van bintje pastinaak tot truffelaardappel met shiitake.  


Gouden Tavola Foodservice: Cocktail Foam van R&D Food Revolution

Een stevige schuimkraag op je cocktail? Dat kan dankzij een eindeloos gamma Cocktail Foams in spuitbus, op basis van de nieuwste smaakcombinaties (limoen, koriander, yuzu, komkommer…) maar ook op basis van bekende dranksoorten als Rum, Gin, Sangria, Wodka, Cointreau, Tequila en Pina Colada.


Nominaties in de categorie Foodservice waren er voor de verrassende bladerdeegvellen met creatief printmotief van Van Marcke en voor de Beulingterrine met Tong, een creatie van De Laet & Van Haver. 

 

Gouden Tavola Traiteur: Pickles van R&D Food Revolution

Deze picklescrèmes verzoenen wereldsmaken met originele Belgische recepten. Ze kunnen op diverse manieren gebruikt of verwerkt worden: rechtstreeks uit de pot als dipsaus, als crème op toastjes, om gerechten te verrijken met smaakbommetjes of om mayonaise op smaak te brengen.


In de categorie Traiteur gingen de nominaties naar voorgegaarde Kipcakes van Chicken Masters of Belgium en naar Dolce Zero van De Laet & Van Haver, een eigenzinnige kijk op carpaccio met een toets van praline en koffie.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".