Wereldwijde solidariteitsactie tegen ‘onderbetaalde hamburgerjobs’ | RetailDetail

Wereldwijde solidariteitsactie tegen ‘onderbetaalde hamburgerjobs’

Wereldwijde solidariteitsactie tegen ‘onderbetaalde hamburgerjobs’

ABVV Horval en ACV Voeding en Diensten hebben gisteren een solidariteitsactie gehouden aan een Antwerpse vestiging van McDonald's. De actie kaderde in de wereldwijde 'Fight for 15'-campagne, die ijvert voor minimumlonen van 15 dollar in de fastfoodsector.

Internationale solidariteitscampagne

Aan de Teniersplaats in Antwerpen hebben de vakbonden gisteren campagne gevoerd om te pleiten voor een minimumloon van 15 dollar per uur voor fastfoodwerknemers wereldwijd. De "Fight for 15"-actie kwam er op initiatief van UITA, de internationale vakbond voor werknemers in de voedings- en horecasectoren, en werd gelijktijdig gevoerd in 35 landen.

 

Het zwaartepunt van de actie lag in Amerika: onder meer in de VS en Mexico hebben werknemers in fastfoodrestaurants een gemiddeld uurloon van 7,25 dollar. Dat moet volgens de vakbonden opgetrokken worden naar 15 dollar, of omgerekend zo'n 11 euro.

 

"Aangezien de fastfoodsector wereldwijd enorme winsten maakt, zijn er zeker middelen voorhanden. We stellen echter vast dat de houding van de werkgevers van de fastfood soms sterk verschilt van land tot land, zelfs in Europa, terwijl het gaat om absoluut identieke producten en om hetzelfde werk. De grote merken verstoppen zich ook te vaak achter de onafhankelijkheid van de franchisers om zo te ontsnappen aan hun verantwoordelijkheden", klinkt het bij de vakbonden.

 

"Andere problemen" in België

In België bedraagt het gemiddelde uurloon voor een fastfoodmedewerker 11,30 euro, dus boven het gevraagde wereldwijde minimum. Toch is het ook in België lang niet al rozengeur en maneschijn, zo stellen de bonden: "Het systeem van franchisering, het doorsluizen van huurgelden naar belastingsparadijzen, de zeer moeilijke arbeidsomstandigheden die men kan blijven organiseren doordat men er alles aan doet om geen sociaal overleg te installeren... Men omzeilt de wetgeving om geen syndicale controle te moeten toestaan", klinkt het bij het ACV en het ABVV.

 

Bij Mc Donald's was niemand bereikbaar voor commentaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.