Werknemers Unilever zien verkoop margarinedivisie niet zitten | RetailDetail

Werknemers Unilever zien verkoop margarinedivisie niet zitten

Werknemers Unilever zien verkoop margarinedivisie niet zitten
Shutterstock

De Europese ondernemingsraad van Unilever en vakbondsfederatie Effat zien de verkoop van de margarinedivisie van het Brits-Nederlandse bedrijf niet zitten. Ze hebben daarom een lijst met eisen rond die verkoop overhandigd aan CEO Paul Polman.

Te weinig investeringen

“Unilever heeft de problemen bij de margarine aan zichzelf te wijten”, stelt Hermann Soggeberg, voorzitter van de Europese ondernemingsraad. “Unilever heeft veel te laat gereageerd op wijzigingen in het consumptiegedrag van de klanten.” Volgens hem heeft Unilever veel te weinig geïnvesteerd in de divisie, terwijl het dat wel heeft gedaan bij andere takken van het bedrijf. Hij is ook niet de spreken over de manier waarop Unilever sinds de afsplitsing van de margarinetak in 2015 steevast heeft ontkend dat de afdeling zou verkocht worden.

 

Om er zeker van te zijn dat de werknemers nu niet bekaaid uit de overnamegesprekken komen, heeft de ondernemingsraad, samen met Effat, een lijst met eisen opgesteld. Zo willen ze bijvoorbeeld nauw betrokken zijn bij de overnameonderhandelingen. “De hoogst mogelijke prijs bedingen ten koste van de werknemers mag zeker niet de bedoeling zijn”, zegt Soggeberg.

 

“De margarine is de Uni van Unilever. De onderneming zet één van haar steunpilaren in de etalage”, voegt Harald Wiedenhofer, secretaris-generaal van de Effat, daar aan toe. “Deze historische beslissing heeft rechtstreeks gevolgen voor de meer dan duizend werknemers in Europa.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".