Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie | RetailDetail

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie
Balls & Glory

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

 

Overgangsfase

Ondanks zijn voorliefde voor vlees en gehaktballen, is Ballieu zelf een flexitariër en eet hij slechts twee keer per week vlees. Bovendien komt het einde van de vleesconsumptie volgens hem steeds dichterbij. "Ik denk niet dat we binnen 20 jaar nog vlees eten. We zitten nu in een overgangsfase”, zegt hij aan Radio 1.

 

Met Balls & Glory brengt Ballieu heel wat gehaktballen aan de man en als slagerszoon is hij ook opgegroeid in een milieu waar vlees een belangrijke factor was. "Ik ben opgegroeid op een boerderij. Wij kweekten nog varkens op de boerderij van mijn grootouders. Ik heb deze cultuur altijd hardnekkig verdedigd. Maar nu ben ik tot het besef gekomen: het is niet omdat vlees in mijn cultuur zit dat ik het mag opdringen.

 

Niet dat hij elke vorm van vlees meteen wil opgeven, maar hij wil wel dat de klant tenminste perfect weet waar zijn product vandaan komt. “Op traceerbaarheid heb ik steeds keihard gehamerd. Mijn klanten moeten op zijn minst gerust zijn over wat in ons voedsel zit. Dat gaat over varkensvlees of rundsvlees, maar net zo goed over avocado’s.”

 

Er lijkt in ieder geval een verandering aan te komen in de vleessector, waarin steeds meer grote bedrijven inzetten op vleesvervangers en ook supermarkten klanten willen aanzetten om minder vlees te eten. De verkoop van plantaardige vleesalternatieven groeit dan ook gemiddeld met 8% per jaar sinds 2010.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coca-Cola groeit dankzij Light en Zero

25/04/2018

In zijn eerste kwartaal noteerde Coca-Cola een omzetdaling met 16%, maar dat is voor de frisdrankenproducent nog steeds beter dan verwacht. Op eigen kracht verhoogt Coca-Cola de omzet met 5%, onder meer door de herlancering van zijn suikervrije drankjes.

Carrefour België rondt kaap van 300 Express-winkels

24/04/2018

Morgenavond opent Carrefour zijn 300ste Express-winkel in België, nummer 92 alweer in de Brusselse regio. Dat is een belangrijke mijlpaal voor de winkelketen, die in de nieuwe Express ook zijn herwerkt winkelconcept voor doorgaande klanten lanceert.

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.