Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie
Balls & Glory

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

 

Overgangsfase

Ondanks zijn voorliefde voor vlees en gehaktballen, is Ballieu zelf een flexitariër en eet hij slechts twee keer per week vlees. Bovendien komt het einde van de vleesconsumptie volgens hem steeds dichterbij. "Ik denk niet dat we binnen 20 jaar nog vlees eten. We zitten nu in een overgangsfase”, zegt hij aan Radio 1.

 

Met Balls & Glory brengt Ballieu heel wat gehaktballen aan de man en als slagerszoon is hij ook opgegroeid in een milieu waar vlees een belangrijke factor was. "Ik ben opgegroeid op een boerderij. Wij kweekten nog varkens op de boerderij van mijn grootouders. Ik heb deze cultuur altijd hardnekkig verdedigd. Maar nu ben ik tot het besef gekomen: het is niet omdat vlees in mijn cultuur zit dat ik het mag opdringen.

 

Niet dat hij elke vorm van vlees meteen wil opgeven, maar hij wil wel dat de klant tenminste perfect weet waar zijn product vandaan komt. “Op traceerbaarheid heb ik steeds keihard gehamerd. Mijn klanten moeten op zijn minst gerust zijn over wat in ons voedsel zit. Dat gaat over varkensvlees of rundsvlees, maar net zo goed over avocado’s.”

 

Er lijkt in ieder geval een verandering aan te komen in de vleessector, waarin steeds meer grote bedrijven inzetten op vleesvervangers en ook supermarkten klanten willen aanzetten om minder vlees te eten. De verkoop van plantaardige vleesalternatieven groeit dan ook gemiddeld met 8% per jaar sinds 2010.