Wim Heylen werkt aan Belgische pasta | RetailDetail

Wim Heylen werkt aan Belgische pasta

Wim Heylen werkt aan Belgische pasta

Serieel ondernemer Wim Heylen wil tegen eind volgend jaar een Belgische pasta in de winkelrekken hebben. Daarom wordt hij ook akkerbouwer en zaait hij dit najaar in Geel zijn eerste durumtarwe in.

Deegwaren onder Belgische vlag

Pasta wordt vereenzelvigd met Italië, maar er moet ook een Belgisch etiket op kunnen, vindt Heylen. Dus start de grondlegger van de Groep Heylen zelf met de teelt van durum, een harde tarwe die geschikt is voor de productie van pasta’s. Nochtans heet het Belgische weertje daarvoor te nat en te koud te zijn. “Maar als het ergens wel kan, dan zal het in de Kempen zijn. Dat is niet alleen de warmste streek in België, er is ook zandgrond waardoor het water na een regenbui vlug wegsijpelt”, aldus de ondernemer.

 

Heylen kocht voor zijn project een boerderij met 8 hectare grond in Geel, waar ook nieuwe opslagruimtes, machineloodsen, labo’s en een testkeuken zullen verrijzen. De lokale Thomas More Hogeschool zal mee helpen uitzoeken welke durum-variëteit het best gedijt in de Kempen. Er wordt onder meer geëxperimenteerd met een soort die in het zuiden van Duitsland wordt verbouwd.

 

Op termijn droomt Heylen ervan om ook andere lokale landbouwers in te schakelen. Zij zouden een vaste vergoeding per hectare ontvangen, aangevuld met een bonus volgens de oogst.

 

Na de Kempense aarbeienconfituur nu Kempense pasta

De ondernemer wil zijn productie van pasta met Belgische tarwe als regionale specialiteit introduceren in de retailsector via RVDP (Ronald Vandeputte), één van de bedrijven waarin hij investeerde. Dat legt zich toe op de verdeling van vier productfamilies: olijfolie en balsamico, tomaten, pasta’s en confituren en focust daarbij op producten met een meerwaarde, waardoor het niet het zoveelste in de rij moet aanbieden.

 

Recent lanceerde het in dat opzicht al een aarbeienconfituur met vruchten die bij de veiling van Hoogstraten worden afgenomen. Momenteel wordt die al via Delhaize verkocht, vanaf volgend jaar ook via andere distributeurs. De bedoeling is wel de distributie te beperken tot de Belgische markt. Een Belgische regionaal product op de Nederlandse markt brengen, heeft immers weinig meerwaarde.

 

De Italië-link van Heylen

De pasta-link is trouwens niet de enige link die Wim Heylen met zijn geliefkoosde Italië heeft. “Onze groep is niet toevallig ook eigenaar van Boretti,  het lifestylemerk voor keukentoestellen en barbecues in Italiaans design”, aldus de Kempense ondernemer.

 

Verder investeerde Heylen onder meer ook in een uiteenlopend gamma van activiteiten, met vastgoedontwikkeling onder eigen naam, Exellent, Expert, Dealershop, Connect Pro, Compudeals, Connect IT, Brio, Link 21, Frame 21, Bomaco Wood industries, Mauquoy Token Company, National Token, Royal Blanking International, DRU International en AFM.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Duvel Moortgat de Italiaanse toer op

22/02/2018

Duvel Moortgat heeft zijn minderheidsbelang in de Italiaanse brouwerij Birrificio del Ducato opgetrokken tot 70%. De Belgische brouwerij, ook bekend van Vedett, zit al sinds 2016 in het kapitaal van de brouwerij uit Soragna bij Parma.

Colruyt haalt producten Nestlé uit de rekken

21/02/2018

Colruyt heeft minstens 18 producten van Nestlé uit de winkelrekken gehaald. Beide partijen zijn immers niet tot een akkoord gekomen over de prijzen en dus worden de producten tijdelijk niet meer verkocht bij Colruyt.

Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn

20/02/2018

Het zint sommige supermarkten niet dat de Europese Commissie boeren hogere prijzen wil geven bij onderhandelingen. Distributeurs uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk waarschuwen voor prijsstijgingen voor de consument.

Deze foodinnovaties gaan het maken

20/02/2018

Vernieuwing in voeding is de kern van de wedstrijd Gouden Tavola. Vallen dit jaar in de prijzen: Belberry Preserves, BelOrta, Kaasboerderij ‘t Groendal en J.L. Lambert. Hun producten komen morgen op het bord of in het glas van de consument.

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden

20/02/2018

De Belgische keten van noedelrestaurants Umamido trekt volgend jaar naar het buitenland en opent ook nieuwe vestigingen in ons land. Umamido serveert ramen, een Japans geïnspireerde noedelsoep. 

Back to top