Winst Kraft Heinz gehalveerd

Winst Kraft Heinz gehalveerd
Shutterstock.com

Levensmiddelenproducent Kraft Heinz heeft zwakke halfjaarresultaten bekendgemaakt: zowel de omzet als de winst gingen de voorbije zes maanden omlaag.

 

Nieuwe afschrijving

In de eerste jaarhelft boekte Kraft Heinz een omzet van 12,3 miljard dollar (11 miljard euro), een daling met 4,8%. Zonder rekening te houden met wisselkoerseffecten en overnames bedroeg de omzetdaling 1,5%. Vooral de lagere prijzen in Noord-Amerika wogen op de omzet.

 

De nettowinst zakte met ruim 51% naar 854 miljoen dollar (760 miljoen euro), mede door nieuwe afschrijvingen te belope van 1,2 miljard dollar (meer dan een miljard euro). In februari boekte het bedrijf al eens voor 15,4 miljard dollar (13,7 miljard euro) aan waardeverminderingen op de merken Kraft en Oscar Mayer. De nieuwe cijfers vielen niet in goede aarde bij beleggers, die het aandeel op de Amerikaanse beurs bij opening ruim 13% lager duwden.

 

"Niet acceptabel"

"De mate van achteruitgang die we in de eerste helft van dit jaar hebben gezien, is niet acceptabel", zei de nieuwe topman Miguel Patricio. "We hebben aanzienlijk werk te verzetten om de koers van ons bedrijf te verleggen".

 

Kraft Heinz stelde de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers uit, nadat de Amerikaanse beurswaakhond SEC de boekhouding van het bedrijf onder de loep nam. De voedingsgigant heeft die cijfers nu samen met die van het tweede kwartaal gepubliceerd.