Winst McDonald’s krijgt klappen

Winst McDonald’s krijgt klappen

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft in het derde kwartaal flinke klappen gekregen. De winst van het bedrijf viel sterk terug en de CEO moest toegeven dat de keten met imagoproblemen kampt.

Schandaal in China

De nettowinst van McDonald's viel in het derde kwartaal met maar liefst dertig procent terug naar 1,07 miljard dollar (840 miljoen euro) en ook de omzet viel terug naar 7 miljard dollar (5,5 miljard euro), een daling van vijf procent. Op elke grote markt moest de keten toezien hoe het aantal klanten terugviel, deels omdat veel consumenten zich vragen stellen bij de kwaliteit van het voedsel bij McDonald's.

 

In de Verenigde Staten daalde de vergelijkbare omzet met 3,3 procent. Concurrent Chipotle maakte gebruik van die terugval om zijn marktaandeel te vergroten en liet een vergelijkbare omzetgroei van 19,8 procent optekenen in het derde kwartaal. In Europa daalde de vergelijkbare omzet met 1,4 procent en een schandaal in China zorgde er voor dat de vergelijkbare omzet er terugviel met maar liefst 22,7 procent.

 

CEO Don Thompson geeft dan ook toe dat McDonald's met een imagoprobleem kampt en op zoek is naar een nieuwe manier om klanten aan te trekken. Zo gaat het menu's vereenvoudigen en komen er meer opties om hamburgers zelf samen te stellen. Op dat vlak heeft McDonald's al enkele proefprojecten lopen, waarbij klanten zelf combinaties kunnen maken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

AB InBev doet twee Duitse bieren van de hand

17/01/2018

AB InBev doet met Diebels en Hasseröder twee Duitse biermerken van de hand. Die komen nu, samen met hun brouwerijen, in bezit van het investeringsfonds CKCF. Dat wil meer investeren in de twee bieren.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Back to top