Witte kassa leidt tot meer faillissementen in horeca

Witte kassa leidt tot meer faillissementen in horeca
http://www.shutterstock.com/pic-429908104/

Tussen januari en mei gingen 879 horecazaken failliet. Dat zijn er 4% meer dan vorig jaar. Nochtans daalt het aantal faillissementen in alle andere sectoren. “De witte kassa eist zijn eerste slachtoffers”, zegt handelsinformatiekantoor Graydon.

 

Nog te vroeg voor impact terreurdreiging

De eerste vijf maanden van dit jaar gingen dus 897 horecazaken failliet. Daarmee tekent de horeca voor 20,7% (één op vijf!) van het totale aantal faillissementen in de periode januari tot mei. Daarbij verloren 1.812 mensen hun baan.

 

Meteen denkt iedereen aan de impact van de terreuraanslagen. “De gevolgen van de terreurperikelen zien we pas over een half jaar”, zegt Eric Van den Broele van Graydon in zakenkrant De Tijd. “Horecazaken die in moeilijkheden raken, gaan niet meteen failliet. Het is een proces van maanden. Bovendien zijn er in Brussel niet opvallend meer faillissementen, terwijl precies Brussel getroffen werd door de terreurperikelen.” In de provincies Antwerpen (+34,75%) en Oost-Vlaanderen (+36,71%) sloten de voorbije maanden bijvoorbeeld opvallend meer restaurants en cafés hun deuren dan in Brussel (+8,45%).

 

Volgens Graydon ligt de voornaamste verklaring voor de faillissementsgolf in de horecasector bij de komst van de witte kassa. Die is sinds begin dit jaar verplicht voor alle zaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet draaien. "Als zo'n systeem horecazaken de das om doet, kan dat alleen betekenen dat er in het zwart gewerkt is, toch?", zegt Van den Broele in Het Laatste Nieuws.

 

Toch kan je “niet eenzijdig stellen dat het slecht gaat met de horeca. De belangrijkste kern, zo'n 70%, bestaat uit gezonde bedrijven. Daarnaast zijn er spijtig genoeg ook een aantal fundamenteel zieke bedrijven." Er zullen de komende maanden met andere woorden nog faillissementen volgen, zo voorspelt Graydon.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een succesvolle test in de Hypermarkt van Bierges aanvaardt Carrefour nu bij alle Hypermarkten en bij alle eigen Carrefour Markets herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen, om zo minder afval te hebben.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar komt Greenpeace echter op de proppen met een eigen parodie, waarin het de aandacht legt op de vervuiling waarvoor het bedrijf verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Vlaanderen is alweer een foodhal rijker: in Leuven opende dit weekend De Smidse. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf

20/11/2017

Colruyt verscherpt de controle op zijn vleesproducten na de reeks schandalen die de vleessector de voorbije maanden alweer in een negatief daglicht stelde. In opdracht van de warenhuisketen licht een externe partner de slachthuizen onaangekondigd door.

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Back to top