Witte kassa leidt tot meer faillissementen in horeca

Witte kassa leidt tot meer faillissementen in horeca
http://www.shutterstock.com/pic-429908104/

Tussen januari en mei gingen 879 horecazaken failliet. Dat zijn er 4% meer dan vorig jaar. Nochtans daalt het aantal faillissementen in alle andere sectoren. “De witte kassa eist zijn eerste slachtoffers”, zegt handelsinformatiekantoor Graydon.

 

Nog te vroeg voor impact terreurdreiging

De eerste vijf maanden van dit jaar gingen dus 897 horecazaken failliet. Daarmee tekent de horeca voor 20,7% (één op vijf!) van het totale aantal faillissementen in de periode januari tot mei. Daarbij verloren 1.812 mensen hun baan.

 

Meteen denkt iedereen aan de impact van de terreuraanslagen. “De gevolgen van de terreurperikelen zien we pas over een half jaar”, zegt Eric Van den Broele van Graydon in zakenkrant De Tijd. “Horecazaken die in moeilijkheden raken, gaan niet meteen failliet. Het is een proces van maanden. Bovendien zijn er in Brussel niet opvallend meer faillissementen, terwijl precies Brussel getroffen werd door de terreurperikelen.” In de provincies Antwerpen (+34,75%) en Oost-Vlaanderen (+36,71%) sloten de voorbije maanden bijvoorbeeld opvallend meer restaurants en cafés hun deuren dan in Brussel (+8,45%).

 

Volgens Graydon ligt de voornaamste verklaring voor de faillissementsgolf in de horecasector bij de komst van de witte kassa. Die is sinds begin dit jaar verplicht voor alle zaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet draaien. "Als zo'n systeem horecazaken de das om doet, kan dat alleen betekenen dat er in het zwart gewerkt is, toch?", zegt Van den Broele in Het Laatste Nieuws.

 

Toch kan je “niet eenzijdig stellen dat het slecht gaat met de horeca. De belangrijkste kern, zo'n 70%, bestaat uit gezonde bedrijven. Daarnaast zijn er spijtig genoeg ook een aantal fundamenteel zieke bedrijven." Er zullen de komende maanden met andere woorden nog faillissementen volgen, zo voorspelt Graydon.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top