Yoghurt uit het centrum van Amsterdam | RetailDetail

Yoghurt uit het centrum van Amsterdam

Yoghurt uit het centrum van Amsterdam
Shutterstock 215859100

Zeventien melkveehouders uit Amstelland willen een zuivelfabriek in het centrum van Amsterdam openen. Daar willen ze jaarlijks 1,5 miljoen kilo yoghurt en kwark maken om die als regionaal product aan de lokale bevolking te verkopen.

Nieuw verdienmodel

De melkveehouders zien in de lokale productie en verkoop een nieuw en duurzaam verdienmodel: via een korte keten hopen ze meer toegevoegde waarde naar zich toe te halen. Nu hangen hun inkomsten nog deels af van de subsidies die ze krijgen omdat ze via hun landbouw tevens zorgen voor het instandhouden van de natuur. Voor het zover is, moeten wel nog een aantal zaken worden uitgewerkt: zo moeten de initiatiefnemers er onderling nog uitraken hoeveel melk elkeen mag leveren.

 

Het project wordt breed gedragen door onder meer de gebiedscoöperatie Noord-Holland Zuid, een collectief van boeren die zich inzet voor natuurwaarden op het platteland, en de Volgelbescherming. Op technisch en commercieel vlak willen de groothandel Vroegop Ruhé & Co en zuivelproducent Campina meewerken.

 

Dat een dergelijk initiatief er niet eerder kwam, schrijven de betrokkenen toe aan de lang heersende trend tot schaalvergroting en kostenefficiëntie in de sector, die grotendeels gericht was op het concurreren op de wereldmarkt.


 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".