Yoghurt uit het centrum van Amsterdam | RetailDetail

Yoghurt uit het centrum van Amsterdam

Yoghurt uit het centrum van Amsterdam
Shutterstock 215859100

Zeventien melkveehouders uit Amstelland willen een zuivelfabriek in het centrum van Amsterdam openen. Daar willen ze jaarlijks 1,5 miljoen kilo yoghurt en kwark maken om die als regionaal product aan de lokale bevolking te verkopen.

Nieuw verdienmodel

De melkveehouders zien in de lokale productie en verkoop een nieuw en duurzaam verdienmodel: via een korte keten hopen ze meer toegevoegde waarde naar zich toe te halen. Nu hangen hun inkomsten nog deels af van de subsidies die ze krijgen omdat ze via hun landbouw tevens zorgen voor het instandhouden van de natuur. Voor het zover is, moeten wel nog een aantal zaken worden uitgewerkt: zo moeten de initiatiefnemers er onderling nog uitraken hoeveel melk elkeen mag leveren.

 

Het project wordt breed gedragen door onder meer de gebiedscoöperatie Noord-Holland Zuid, een collectief van boeren die zich inzet voor natuurwaarden op het platteland, en de Volgelbescherming. Op technisch en commercieel vlak willen de groothandel Vroegop Ruhé & Co en zuivelproducent Campina meewerken.

 

Dat een dergelijk initiatief er niet eerder kwam, schrijven de betrokkenen toe aan de lang heersende trend tot schaalvergroting en kostenefficiëntie in de sector, die grotendeels gericht was op het concurreren op de wereldmarkt.


 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.