Zelfrijdende Toyota’s leveren boodschappen voor Kroger

Zelfrijdende wagen van Nuro en Kroger

De Amerikaanse supermarktketen Kroger lanceert een test met zelfrijdende bezorgauto’s: vanuit één vestiging van Fry’s Food Store in Arizona leveren zelfrijdende wagens boodschappen voortaan helemaal zelfstandig aan huis. 

 

Opwarmertje voor autonome bestelwagen

Vanaf komende week levert een vloot Toyota Prius-wagens online bestelde boodschappen bij klanten aan huis in Scottsdale. Het bijzondere is dat de auto’s helemaal geen bestuurder hebben: het gaat om wagens die zijn uitgerust met technologie van Nuro, die de auto’s autonoom en zelfrijdend maakt. De wagens zijn voorlopig wel nog uitgerust met stoelen voor eventuele chauffeurs: er kan dus nog een mens achter het stuur plaatsnemen, om in te grijpen wanneer er iets fout gaat.


In het najaar is het evenwel de bedoeling dat de eerste Nuro R1, een zelfrijdende bestelwagen, voor Kroger helemaal alleen op pad gaat. Dit busje zal zelfs geen bestuurderszetel meer hebben. Vooraleer dat mogelijk is, moeten wel nog de laatste certificaten en testen worden afgehandeld.

 

Stap verder dan Walmart

De dienst met de zelfrijdende Priussen is ondertussen al beschikbaar voor alle klanten die wonen op dezelfde postcode als de winkel. De service kost 5,95 dollar en er is geen minimumbedrag voor bestellingen. Het doel is vooral klanten warm maken voor het idee en de vraag ernaar inschatten: “Kroger wil het gemak van betaalbare boodschappenleveringen naar meer klanten brengen”, aldus innovatieverantwoordelijke Yael Cosset. “Terwijl we de laatste vergunningen en testen voor de R1 afronden, zal de Prius al boodschappen leveren en ons helpen om de dienstverlening te verbeteren”, voegt een woordvoerder van technologiepartner Nuro nog toe tegenover Reuters.

 

Kroger gaat met de dienst meteen een stap verder dan Walmart, dat eveneens in Arizona een zelfrijdende wagen test, maar dan als shuttledienst om shoppers hun online bestellingen in de winkel zelf op te laten halen.