Zelfstandige supers groeien, discount stagneert

Zelfstandige supers groeien, discount stagneert

Ondanks grote expansieplannen bij heel wat supermarktketens blijft het netto aantal winkels in ons land gestaag dalen. Zelfstandige franchisesupermarkten weten hun marktaandeel wel te verhogen. 

Buurtwinkels sluiten

7.161 voedingswinkels telde onderzoeksbureau Nielsen in 2015: dat zijn er 42 minder dan het jaar voordien. Het aantal winkels is in ons land al decennia aan een daling bezig, als gevolg van schaalvergroting, professionalisering en intense concurrentie. Om u een idee te geven: in 1990 waren er nog 13.800, in 2.000 waren er 9.900. 

 

De grootste daling situeert zich uiteraard bij de kleinere buurtwinkels (het zogenaamde F3-segment), die vaak niet op kunnen tegen de concurrentie van georganiseerde franchiseformules. De grootste stijging zien we bij de zelfstandige supermarkten, de winkels van het type AD Delhaize, Spar of Carrefour market: in 2015 kwamen er 24 bij, zodat het totaal op 1.344 winkels kwam. Het aantal harddiscountwinkels stagneert al enkele jaren (735 winkels in 2015), al heeft Lidl dit jaar wel ambitieuze expansieplannen bekendgemaakt. 

 

Grote F1-supermarktfilialen hadden in 2015 een marktaandeel van 49,9%. De zelfstandige F2-franchisesupermarkten groeiden naar 29,6% aandeel, harddiscount had 15,7% in handen (een lichte daling) en de kleinere buurtwinkels zakten verder weg naar 4,7%.

 

Huismerken blijven groeien

Als het aantal winkels daalt, is het niet onlogisch dat de gemiddelde omzet per winkel stijgt. Een doorsnee supermarkt realiseerde in 2015 een omzet van 3.579.000 euro. Er zijn uiteraard grote verschillen: een F1-supermarkt draait 21.137.000 euro, terwijl een kleine buurtwinkel gemiddeld slechts 270.000 euro haalt. Enkel buurtwinkels met specifieke troeven, zoals ruime openingsuren en zondagsopening, kunnen overleven volgens Nielsen. 

 

Het onderzoeksbureau mat ook het aandeel van huismerkproducten in de Belgische foodretail: dat bedroeg meer dan 35,5% in 2015, drie keer meer dan in 1985. In vers komt wel twee derden van de omzet uit huismerken en ook in de categorieën bakkerij en toast en diepvries bedraagt het marktaandeel meer dan 50%. In alcoholische dranken daarentegen halen huismerken geen 10%.   

 

Marktaandeel per winkeltype

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Het kan altijd nog erger

20/10/2017

Het is geen feestje hoor, werken in FMCG. Slechts enkelen komen er vrolijk mee weg, de meerderheid lijdt in stilte. Zoals nogmaals blijkt uit het ironische weekoverzicht van RetailDetail Food, dat vandaag vol nuttig advies staat.

RetailDetail Food #24 staat online

20/10/2017

Zijn winkels in drukke stadscentra steeds moeilijker bereikbaar? Voelen ze het aan de omzet, nemen ze maatregelen? Het nieuwe nummer van de gepersonaliseerde RetailDetail Food krant gaat er dieper op in.

Vleesvervangers bezig aan sterke opmars

20/10/2017

De verkoop van vleesvervangers is de voorbij drie jaar met maar liefst 40% gestegen. Ondertussen koopt een kwart van de Belgische huishoudens wel eens een vleesvervanger en is het aanbod sterk gegroeid.

Metro kent kleine groei in 2016/2017

20/10/2017

Uit de voorlopige cijfers van het Duitse Metro blijkt dat het bedrijf in het boekjaar 2016/2017 met 1,6% is gegroeid. Ook op vergelijkbare basis was er nog net sprake van groei. Metro spreekt van een succesvol jaar.

Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Back to top