Zo werkt de innovatiemachine van AB InBev

Vladimir Sushko, ZX Ventures
Vladimir Sushko, ZX Ventures

Om voorop te blijven in de biermarkt heeft AB InBev een incubator in het leven geroepen die snel kan schakelen om de veranderende consumententrends te capteren: ZX Ventures legt de link tussen bier en 'big data'.

 

Opkomende consumentenbehoeften

“AB InBev lest dorst naar data”, schreven we eerder dit jaar al: de brouwer investeert in vernieuwende technologiebedrijven, in e-commerce en in 'craft brewers' om een voorsprong te behouden op de snel evoluerende biermarkt. Die acquisities brengt het bedrijf onder in zijn innovatielaboratorium ZX Ventures, waarvan e-commercedirecteur Vladimir Sushko komt spreken op de RetailDetail Day.  Wij voelden hem al even aan de tand over de razend interessante plannen van de incubator.

 

Wie of wat is ZX Ventures precies?

“ZX Ventures is een wereldwijde groei- en innovatiegroep binnen AB InBev, gelanceerd in 2015. Het is onze opdracht om nieuwe producten en bedrijven te ontwikkelen die inspelen op opkomende consumentenbehoeften. We hebben verschillende wereldwijde businessunits die dichter of verder staan van onze kern-bieractiviteiten: internationale craft- en speciaalbieren, e-commerce, homebrewing, merkbeleving – inclusief winkels – en exploratie.”

 

Groeidrijvers

Is het voor een groot bedrijf als AB InBev noodzakelijk om te bouwen op zo'n incubator voor innovatie?

“ZX Ventures heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontdekken van innovatieve oplossingen en technologieën die de grenzen verleggen in de biergerelateerde industrieën. We zijn hier om voorop te lopen: we zaaien, lanceren en schalen nieuwe producten die uitzonderlijke consumentenervaringen bieden en (meer) mensen bij elkaar brengen. De autonomie die we hebben, helpt ons te focussen op dingen die nu nog klein zijn, maar die in de toekomst groot zullen worden. Het helpt ons ook om snel beslissingen nemen. Als gevolg hiervan zijn en blijven de producten die wij ontwikkelen belangrijke drijvers achter de groei van onze kernactiviteiten.”

 

Hoe 'customer obsessed’ is AB InBev / ZX Ventures?

“Een ‘consumenten eerst’-benadering is ons fundamentele principe: bij ZX Ventures streven we ernaar aan de behoeften van de consument te voldoen en te anticiperen op waar de consument naar op zoek is. We vinden nieuwe manieren om tegemoet te komen aan de behoefte van consumenten aan samenhorigheid. Bier is onze kern, sales en marketing zijn onze sterkste capaciteiten, maar we staan ​​ervoor open om nieuwe producten en categorieën te verkennen die aan deze behoefte van de consument voldoen.”

 

Wat zijn de belangrijkste aanjagers van verandering in de biermarkt?

“De smaak van consumenten verandert en er zijn meer keuzes dan ooit tevoren. Dit is geweldig voor onze hele branche en het houdt ons scherp. Het doet ons nadenken over de verschillende manieren waarop mensen bier beleven. Het maakt onze industrie ook zeer concurrerend: het dwingt ons om erg 'lean', efficiënt en innovatief te zijn.”

 

Online groei stimuleren

Heeft het bedrijf ambities in e-commerce? Direct-to-consumer?

“Een e-commerce-unit is onderdeel van ZX Ventures. We proberen digitale platforms in te zetten om de manier te veranderen waarop consumenten dranken ervaren. We willen zowel zinvolle directe consumentenactiviteiten ontwikkelen als onze kennis en ervaring gebruiken om de groei van online categorieën te stimuleren met e-retailpartners van onze keuze.”

 

Wat zijn de prioriteiten vandaag?

“In het e-retaildeel van het bedrijf, waar ik verantwoordelijk voor ben, blijven we de geografische voetafdruk van onze partnerschappen uitbreiden en zoeken we naar nieuwe drijvers van online categoriegroei met bestaande partners. Op de conferentie zal ik enkele interessante cases en resultaten delen!”

 

Vladimir Sushko van ZX Ventures is één van de sprekers op de RetailDetail Day, die plaatsvindt op 20 september in UGC Mechelen. Het rijk gevulde programma brengt een selectie topretailers en merken op het podium, waaronder ook Action, Hema, Scoop Store en Runners’lab. Klik hier voor meer informatie en tickets.