Zo wordt Carrefour Belgium duurzamer

Zo wordt Carrefour Belgium duurzamer

Gezondere producten, aandacht voor het milieu en lokale verankering zijn drie speerpunten van het duurzaamheidsbeleid bij Carrefour Belgium. De retailer nodigt zijn leveranciers uit om deel te nemen aan een antiverspillingswedstrijd. 

 

Minder zout en suiker

Aan wel 400 huismerkproducenten presenteerde Carrefour op 9 juni de jaarresultaten op het vlak van kwaliteit en duurzaamheid. Dat was ook een gelegenheid om de ontwikkelingsdoelstellingen toe te lichten die de retailer zichzelf op korte en minder korte termijn oplegt 


Carrefour verlaagde het zoutgehalte in 62 producten. Zo wordt er 7,2 ton per jaar minder gebruikt. Extra inspanningen werden geleverd om het aantal additieven te verlagen. In 2016 gaat het suikergehalte in de Carrefourproducten omlaag. 


Meer dan ooit geeft Carrefour de voorkeur aan de ontwikkeling van producten met een MSC-, ASC-, FSC- of ecolabel. Dit jaar voegt de retailer meer dan 100 nieuwe Carrefour BIO-voedingswaren toe aan het bestaande gamma van meer dan 1600 BIO-producten. 

 

Verpakking beperken

In 2015 deden de fairtradeproducten het ontzettend goed. Tegelijk houdt de groep alle aankopen die buiten Europa plaatsvinden extra nauwgezet in de gaten. Zo vinden duizenden audits plaats op het terrein in het kader van een gerichte samenwerking met de bevoegde internationale organisaties. 


Voor elk Belgisch product bestudeert Carrefour België systematisch de mogelijkheden om de verpakkingen te beperken, op basis van drie prioriteiten: voedselveiligheid, functionaliteit en duurzaamheid (CO2-uitstoot en waterverbruik). 


Zo heeft Carrefour België de verpakking van 80 van zijn producten herwerkt. Een voorbeeld van dit denkwerk is de CO2-neutrale verpakking van Carrefour koffie: er zit meer product in en de productprijs is gedaald. Dit jaar krijgen Carrefourproducten zoals gerookte zalm en grijze garnalen een nieuwe verpakking. Als antwoord op het toekomstig verbod op plastic zakjes in Wallonië en Brussel wordt voor alle winkels van Carrefour in België gewerkt aan een project voor stoffen zakken om los verkochte groenten en fruit in te verpakken. 

 

40% minder CO2

Carrefour België engageert zich om tegen 2025 40 % minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2010. De retailer belooft 30 % minder CO2-uitstoot voor de koelinstallaties in kg CO2/m², 30 % minder energieverbruik in de winkels in kWh/m² en een vullingsgraad van 75 % voor de vrachtwagens voor leveringen.


De Hypermarkt Carrefour in Koksijde, die op 27 mei 2016 de deuren opende, is een mooi voorbeeld van deze aanpak. Het nieuwe gebouw verbruikt 45 % minder energie en stoot 85 % minder CO2 uit dan het vorige. Voor de verwarming, de airconditioning en de warmwaterproductie wordt energieterugwinning toegepast. De watertoevoer van de sanitaire voorzieningen gebeurt met regenwater. De winkel is uitgerust met ledverlichting en het energieverbruik wordt permanent online opgevolgd.

 

Lokale verankering

Met de campagne “Word Belgetariër” ondersteunt Carrefour producten die afkomstig zijn van de Belgische landbouw. Dit jaar komt de Belgetarische stoemp, de winnaar van de wedstrijd van begin dit jaar, op de markt. 


Lokale producten zijn een succesverhaal bij Carrefour: het gaat al om ruim 10.000 lokale producten van 711 lokale producenten. In 2016 introduceert Carrefour lokale producten in de Carrefour Express winkels. Ook komen dit jaar drie nieuwe Kwaliteitsketens Carrefour (KKC) op de markt: een appelsap, een appel-perensap en een Belgische KKC-kersenvariëteit.

 

Verspilling tegengaan

Carrefour is partner van “de Schenkingsbeurs”, een platform voor het beheer van voedselschenkingen. De retailer bevoorraadt vijf sociale kruideniers en organiseert jaarlijks een voedselinzameling bij zijn klanten. Via het initiatief “Solidariteitsklik” stelde Carrefour in 2015 200.000 euro ter beschikking voor structurele hulp aan ngo’s. In 2016 schenkt Carrefour 300.000 euro. Er komt ook een nieuwe voedselinzameling in de winkels.


Tot slot lanceert Carrefour een wedstrijd die leveranciers wil stimuleren om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Producenten kunnen een bestaand of nieuw initiatief voorleggen dat de voedselverspilling binnen de onderneming beperkt. Het kan gaan om een productieproces, een bewustmakingsactie voor het personeel, een nieuw materiaal... Met de hulp van een jury van experten zal Carrefour België een aantal projecten selecteren en één initiatief aanduiden dat België tijdens deze internationale wedstrijd mag vertegenwoordigen.  

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Hema wil stappen ondernemen tegen Hema van Alibaba

24/07/2017

De Nederlandse warenhuisketen Hema bekijkt of het iets kan doen aan de supermarktketen Hema die in China wordt uitgebaat door retailreus Alibaba. Die keten heeft ondertussen al dertien vestigingen.

Managementwissel bij Savencia Benelux

24/07/2017

Algemeen directeur Toni Di Renzo verlaat Savencia om een eigen onderneming op te richten. Hij wordt opgevolgd door Nicolas Gruener. 

Delhaize zet expansie verder

24/07/2017

De supermarktketen opende dit jaar al 13 winkels en plant nog eens 16 openingen in de tweede jaarhelft. Bovendien worden in totaal wel 120 winkels in een nieuw jasje gestoken. 

AB InBev neemt producent energiedrankjes over

24/07/2017

AB InBev heeft met Hiball een producent van energiedrankjes overgenomen. Hiball is een kleine speler in de markt die biologische energiedrankjes maakt. Daarnaast heeft het bedrijf nog een eigen merk van bruiswaters en frisdrank.

Nieuwe app Albert Heijn geeft meer info over producten

24/07/2017

De AH Productscanner, een nieuwe app van Albert Heijn, maakt het voor klanten mogelijk om door middel van augmented reality extra informatie te krijgen over producten, zoals ingrediënten, voedingswaarden, recepten en herkomst.

Lidl neemt in Turnhout intrek in voormalige Albert Heijn

24/07/2017

Op 26 juli opent in Turnhout een nieuwe vestiging van supermarktketen Lidl. Die neemt daar de intrek in een voormalig pand van Albert Heijn. In september en oktober gebeurt hetzelfde in Oudenaarde en Leuven.

Back to top