Zondagsopening opnieuw op tafel bij Carrefour Groupe Mestdagh

De gesprekken over de herstructurering bij Groupe Mestdagh zijn hervat, maar beloven opnieuw moeizaam te verlopen. Over twistpunten als zondagsopening en meer polyvalentie lossen de vakbonden nu al een schot voor de boeg in de media.

 

“Slag in het water”

Bij het verlieslatende familiebedrijf, dat 83 Carrefour Market supermarkten uitbaat in het Franstalige landsgedeelte, staan 340 banen op de tocht. De directie stelt daar bovenop een reeks maatregelen voor die de rentabiliteit moeten verbeteren: opening van de geïntegreerde winkels op zon- en feestdagen, een meer polyvalente werkorganisatie met een hogere productiviteit en een kleiner aantal werkuren per winkel. Dat leidde eerder dit jaar al tot een reeks stakingen bij de winkels en in het distributiecentrum van de groep.

 

Na een onderbreking tijdens de zomermaanden worden de onderhandelingen over het sociaal plan nu weer hervat. Het beloven moeizame gesprekken te worden, afgaande op verklaringen van de vakbonden in de Franstalige pers. Volgens Myriam Delmée van de socialistische vakbond Setca was een eerste meeting vorige week “een slag in het water”. Ze is niet opgezet met de voorstellen van de directie en toont zich meer dan strijdvaardig, al wil ze niet ingaan op details. Donderdag staat een nieuwe vergadering op het programma.