“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”
Shutterstock

Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.

 

“Ongeoorloofde staatssteun”

Op 18 december maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager, bevoegd voor Concurrentie, bekend dat de Commissie een fiscaal onderzoek was gestart naar “ongeoorloofde staatssteun” die Ikea in Nederland zou hebben gekregen. Dinsdag verscheen de openbare versie van het Commissiebesluit waaruit blijkt dat de EU twee zogeheten “rulings”, die de Nederlandse Ikea-dochter Systems in 2006 en in 2011 sloot met de Belastingdienst, nader gaat onderzoeken.

 

“Ikea gebruikte tot en met 2011 licenties om de belastingdruk te verlagen”, schrijft de Nederlandse zakenkrant FD, die de conclusie kon inkijken. “Dochterbedrijf Systems krijgt licentie-inkomsten van de wereldwijd apart gezette Ikea-winkels. Om die inkomsten laag belast te kunnen doorsluizen, had het Nederlandse bedrijf tot en met 2011 op zijn beurt een licentieovereenkomst met een Ikea-dochter in Luxemburg.” Die Luxemburgse holding genoot een bijzondere vrijstelling voor de vennootschapsbelasting.

 

In 2011 kocht Systems de rechten die voorheen in Luxemburg waren ondergebracht, over voor 9 miljard euro. Bijna twee derde daarvan ‑ 5,4 miljard euro om precies te zijn ‑ werd gefinancierd met een aflossingsvrije interne lening tegen 6% rente. Volgens Vestager een geval van “selectieve bevoordeling”: volgens haar onderzoek zijn de rechten “waarschijnlijk te hoog geprijsd” en zou “geen enkele externe financier” dat bedrag in 2011 hebben geleend aan Systems.

 

“Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea dus ruim een miljard te veel afgetrokken. Per saldo hangt het bedrijf een navordering over deze periode van 280 miljoen euro boven het hoofd”, aldus nog de Nederlandse zakenkrant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.

Antwerpen krijgt Belgische primeur Søstrene Grene

20/04/2018

In de Antwerpse Stadsfeestzaal opent op 18 mei de eerste Belgische winkel van Søstrene Grene de deuren. De Deense keten biedt allerhande hebbedingetjes en woonaccessoires aan.

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

13/04/2018

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

Twijfels over verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

12/04/2018

De Europese Commissie bindt de strijd aan met een hele reeks oneerlijke handelspraktijken zodat landbouwers en kmo’s meer zekerheid krijgen, maar handelsorganisatie EuroCommerce is niet overtuigd: “De landbouwer zal hierdoor geen cent meer verdienen.”

Ikea plant stadswinkel in hartje Parijs

10/04/2018

Ikea maakt werk van zijn plannen om ook in de stadscentra wereldwijd aanwezig te zijn. De meubelketen zoekt momenteel naar locaties in Parijs, Kopenhagen, Londen en Zuidoost-Azië om er met kleinere winkels een breder publiek aan te trekken.