Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud

Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud

Amazon-baas Jeff Bezos heeft weer een goede reden om een grote fles champagne te kraken: zijn bedrijf zag zijn omzet met 43% stijgen tot 51 miljard dollar (42 miljard euro). De nettowinst verdubbelde zelfs naar 1,63 miljard dollar.

 

Prime zorgt voor reuzengroei

Amazon Prime, voor het grote publiek het vlaggenschip van het bedrijf uit Seattle, speelde een grote rol in die enorme groei. De inkomsten uit abonnementen stegen op een jaar tijd met 60% naar 3,1 miljard dollar (2,5 miljard euro), en dankzij het feit dat de honderd miljoen Prime-leden ook steeds meer bestellingen plaatsten ging ook de omzet uit de verkoop van producten met 33% omhoog naar 31,6 miljard dollar (26 miljard euro).

 

De prijs voor een jaarabonnement gaat wel omhoog naar 99 naar 119 dollar (net geen honderd euro) en die van een maandabonnement steeg onlangs van 11 naar 13 dollar. Aangezien Amazon onlangs aankondigde de kaap van 100 miljoen leden te hebben gerond, is die ingreep alleen al goed voor twee miljard dollar (meer dan anderhalf miljard euro) aan extra inkomsten per jaar. Financieel directeur Brian Olsavsky vergoeilijkt dat evenwel door te zeggen dat "we de waarde van Prime blijven verhogen": leden krijgen dan ook voordelen qua aflevervoordelen en ze krijgen toegang tot een enorme videodatabank. 

 

Een andere grote voorganger was de cloudtak van Amazon: Amazon Web Services zag de omzet er met de helft op vooruitgaan tot 5,44 miljard dollar (4,5 miljard euro). De categorie "andere", waarin vooral inkomsten uit reclame zitten, ging vorig jaar maal 2,5 naar 2,03 miljard dollar (1,7 miljard euro). De sectie "fysieke winkels" ten slotte boekte een omzet van 4,3 miljard dollar (3,5 miljard euro). Vergelijken met vorig jaar is nog niet mogelijk, aangezien deze categorie pas in het derde kwartaal van 2017 werd ingesteld, na de overname van de Whole Foods-keten.

 

Winst in één klap 125% hoger

De nettowinst steeg met 125% tot 1,63 miljard dollar (1,35 miljard euro), ondanks de enorm toegenomen investeringen in logistiek (+66% naar 7,8 miljard dollar), marketing (+41% naar 2,7 miljard dollar) en technologie (+34% naar 1,1 miljard dollar).

 

Voor volgend kwartaal verwacht Amazon een omzet van 51 tot 54 miljard dollar, de analistenverwachting van 52,2 miljard dollar (43 miljard euro) zit daar bijna precies midden in. De winst zou in de vork van 1,1 tot 1,9 miljard dollar moeten zitten, analisten houden het op "amper" 1,01 miljard dollar (800 miljoen euro).