Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud | RetailDetail

Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud

Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud
© Jaroslaw Kilian / Shutterstock.com

Amazon-baas Jeff Bezos heeft weer een goede reden om een grote fles champagne te kraken: zijn bedrijf zag zijn omzet met 43% stijgen tot 51 miljard dollar (42 miljard euro). De nettowinst verdubbelde zelfs naar 1,63 miljard dollar.

 

Prime zorgt voor reuzengroei

Amazon Prime, voor het grote publiek het vlaggenschip van het bedrijf uit Seattle, speelde een grote rol in die enorme groei. De inkomsten uit abonnementen stegen op een jaar tijd met 60% naar 3,1 miljard dollar (2,5 miljard euro), en dankzij het feit dat de honderd miljoen Prime-leden ook steeds meer bestellingen plaatsten ging ook de omzet uit de verkoop van producten met 33% omhoog naar 31,6 miljard dollar (26 miljard euro).

 

De prijs voor een jaarabonnement gaat wel omhoog naar 99 naar 119 dollar (net geen honderd euro) en die van een maandabonnement steeg onlangs van 11 naar 13 dollar. Aangezien Amazon onlangs aankondigde de kaap van 100 miljoen leden te hebben gerond, is die ingreep alleen al goed voor twee miljard dollar (meer dan anderhalf miljard euro) aan extra inkomsten per jaar. Financieel directeur Brian Olsavsky vergoeilijkt dat evenwel door te zeggen dat "we de waarde van Prime blijven verhogen": leden krijgen dan ook voordelen qua aflevervoordelen en ze krijgen toegang tot een enorme videodatabank. 

 

Een andere grote voorganger was de cloudtak van Amazon: Amazon Web Services zag de omzet er met de helft op vooruitgaan tot 5,44 miljard dollar (4,5 miljard euro). De categorie "andere", waarin vooral inkomsten uit reclame zitten, ging vorig jaar maal 2,5 naar 2,03 miljard dollar (1,7 miljard euro). De sectie "fysieke winkels" ten slotte boekte een omzet van 4,3 miljard dollar (3,5 miljard euro). Vergelijken met vorig jaar is nog niet mogelijk, aangezien deze categorie pas in het derde kwartaal van 2017 werd ingesteld, na de overname van de Whole Foods-keten.

 

Winst in één klap 125% hoger

De nettowinst steeg met 125% tot 1,63 miljard dollar (1,35 miljard euro), ondanks de enorm toegenomen investeringen in logistiek (+66% naar 7,8 miljard dollar), marketing (+41% naar 2,7 miljard dollar) en technologie (+34% naar 1,1 miljard dollar).

 

Voor volgend kwartaal verwacht Amazon een omzet van 51 tot 54 miljard dollar, de analistenverwachting van 52,2 miljard dollar (43 miljard euro) zit daar bijna precies midden in. De winst zou in de vork van 1,1 tot 1,9 miljard dollar moeten zitten, analisten houden het op "amper" 1,01 miljard dollar (800 miljoen euro). 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.