Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden | RetailDetail

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden
Fiets!

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

“Zin in iets anders”

Winkelmans richtte Fiets! in 2010 op en was sindsdien ook CEO van het bedrijf. Onder zijn bewind groeide de keten uit tot de tweede grootste fietsenverkoper van België, na Decathlon. Begin dit jaar stapte hij echter op als CEO en sinds augustus is hij minderheidsaandeelhouder bij het bedrijf.

 

“Ik ben opgestapt omdat ik zin had in iets anders”, zegt Winkelmans aan De Tijd. “Ik wou een ondernemer zijn, geen CEO van een groot bedrijf met 31 winkels. Sinds enkele maanden investeer ik in start-ups als Rymnd - modieuze kleren voor sporters - en lunch@school, de HelloFresh voor scholen, zeg maar.”

 

Na Winkelmans volgden er twee CEO’s, die even snel vertrokken als ze gekomen waren. Daarna besloot de familie Verhaeren (de nieuwe meerderheidsaandeelhouder en ook de mensen achter bouwbedrijf Viabuild) om Alain Beyens aan te stellen. Die is bestuurder bij datzelfde Viabuild en was tot eind 2016 CEO bij de Roode Pelikaan.

 

Nieuwe hoofdzetel

“We willen Fiets! klaarmaken voor de volgende groeifase”, aldus Beyens. “Winkelmans had het visionaire plan om een fietswinkel in Gent uit te bouwen tot een grote fietsenketen met 45 miljoen euro omzet. Chapeau. Maar een bedrijf in een groeifase heeft op een bepaald moment een nieuwe managementstijl nodig. Winkelmans heeft in samenspraak met de raad van bestuur een stap opzijgezet.”

 

Die nieuwe groeifase komt er dankzij een kapitaalsverhoging van 2,5 miljoen euro van afgelopen zomer. Die moest liquiditeitsproblemen oplossen, maar een groot deel van het geld zal ook gebruikt worden om te investeren in de IT-infrastructuur en een nieuwe hoofdzetel in Temse. “We investeren er in een centraal magazijn en een centrale werkplaats. Daar zullen alle herstellingen van de e-bikes - goed voor meer dan 60% van de omzet - worden geconcentreerd. Zo kan het personeel in de winkels zich op de minder technologische reparaties van gewone fietsen richten.”

 

Daarnaast wil Beyens ook snel uitbreiden naar Brussel en Wallonië, en wordt er gedacht aan verdere uitbreiding in het buitenland, al zijn er op dat vlak nog geen concrete plannen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.