Shoppers aantrekken en omzetten in kopers? | RetailDetail

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?
Shutterstock.com

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

 

Veranderend retaillandschap

Winning at the moment of purchase”, zo luidt de titel van het Trade & Shopper Marketing Congress dat RetailDetail en LD&Co samen organiseren op 12 juni. Het is een onmisbaar congres van en voor mensen die met sell-out bezig zijn, ongeacht of hun titel category manager, trade of shopper marketeer, business development manager... is. “We gaan na wat er leeft in het vak en brengen testimonials van experten en ervaren professionals.  Op die manier krijgen de deelnemers inzicht en inspiratie die hen kan helpen in het uitvoeren van hun vak”, zegt Luc Desmedt, zaakvoerder van LD&Co.

 

Dat vak wordt er niet eenvoudiger op: “Door de complexiteit van de customer journey is het niet evident om op alle belangrijke 'touchpoints' even prominent aanwezig te zijn. Het moment van de aankoop is zo mogelijk nog crucialer geworden. Daarbij komt dat de samenwerking met retailers er niet simpeler op wordt: het retaillandschap wordt grondig hertekend, de onderlinge concurrentie is bikkelhard en de verwachtingen tegenover leveranciers liggen steeds hoger.”

 

Grote uitdagingen

Ook in deze turbulente tijden blijven de basisregels van retail wel gelden: shoppers aantrekken en ervoor zorgen dat ze kopers worden, zowel op winkelniveau als per categorie, dat is waar het om draait. Voor leveranciers is een grondige kennis van hun categorie, van retailers en shoppers dan ook onontbeerlijk. “Die inzichten moet je bovendien pragmatisch doorvertalen naar een efficiënt sell-outplan dat rekening houdt met de praktische mogelijkheden en beperkingen van de retailers.”

 

De meeste leveranciers erkennen vandaag het belang van sell-outmanagement binnen de commerciële strategie wel, maar worstelen nog vaak met de optimale invulling ervan, meent Desmedt. “Trade marketing is een relatief nieuwe, afzonderlijke tak van sport, met eigen regels en met specifieke organisatorische, strategische en tactische uitdagingen. Wat is de plaats van trade marketing in de organisatie? Hoe verloopt de interactie met sales en marketing? Welke bevoegdheden krijgt de afdeling? Is er voldoende ruimte om de business vanuit categorieperspectief te bekijken en niet louter vanuit merkenperspectief? Welke rol speelt trade marketing in de contacten met retailers? Welke data wil je verzamelen en hoe ga je ze analyseren? Hoe kan je het promotiebeleid optimaliseren? Wat is het ideale planogram voor de categorie?”

 

Bekende namen

Het Trade & Shopper Marketing Congress biedt een uniek forum om inzichten en ervaringen te delen die kunnen helpen om deze grote uitdagingen aan te pakken, en ook de mogelijkheid om vakgenoten te ontmoeten. Het programma benadert het thema vanuit verschillende invalshoeken en brengt een mix van grotere en minder grote spelers, waaronder Coca-Cola European Partners, McCain Foods Belgium, Mondelēz International, Philips Lighting Benelux en Daltix, een veelbelovende start-up die in staat is om op een zeer efficiënte en snelle manier waardevolle data te genereren.

 

Het Trade & Shopper Marketing Congress vindt plaats op dinsdag 12 juni in Living Tomorrow in Vilvoorde. Via deze link vind je meer informatie over het congress en kan je tickets bestellen. Wacht niet te lang, want vol is vol!

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.