Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk | RetailDetail

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk
Shutterstock

Terwijl bij Carrefour België bonden en directie deze week een eerste keer rond de tafel hebben gezeten, is er in Frankrijk al een akkoord getekend over het sociaal plan en de vrijwillige vertrekkers.

 

4.500 banen weg in Frankrijk

Eind januari kondigde CEO Alexandre Bompard een grote reorganisatie aan bij Carrefour. Op de Parijse hoofdzetel zouden 2400 banen worden geschrapt via vrijwillig vertrek en tegelijk zouden 273 voormalige Dia-discountwinkels in Frankrijk sluiten of worden verkocht. Daarbij zijn nog eens 2100 banen betrokken.

 

Na de stakingen van eind maart zijn de onderhandelingen in een stroomversnelling geraakt. De medewerkers van de Dia-winkels die Carrefour niet heeft kunnen verkopen, krijgen “drie volwaardige jobvoorstellen, waarvan minstens twee binnen de Carrefour-groep, en dat zo dicht mogelijk bij huis”, zo zijn bonden en directie overeengekomen.

 

De medewerkers die het bedrijf vrijwillig verlaten, genieten “financiële begeleidende maatregelen” boven op wat reeds voorzien was in de geldende collectieve arbeidsovereenkomsten en de bedrijfsakkoorden. Dat moet de betrokkenen helpen om “een persoonlijk project in de vorm van een job in loondienst of de oprichting van een bedrijf” te realiseren. Ook over vervroegde pensionering zijn afspraken gemaakt.

 

Drie vakbonden (FO, CGC en CFTC) hebben de akkoorden ondertekend, twee niet (CFDT en CGT). Maar aangezien de ondertekenaars een meerderheid van personeelsleden vertegenwoordigen, treden beide akkoorden in werking vanaf 1 juli, na groen licht van de arbeidsadministratie.

 

Sociaal overleg gestart bij Carrefour België

In België zijn ze nog lang niet zo ver: dinsdag hebben bonden en directie pas voor het eerst rond de tafel gezeten. Het werd een aftastend gesprek dat in een constructieve sfeer verliep, zo viel na afloop te horen. “We willen begrijpen wat de directie wenst en we hebben onze eisen overgemaakt”, zei Myriam Delmée van de socialistische vakbond Setca (BBTK).

 

Op 3 mei staat een ondernemingsraad gepland. De bonden verwachten dan meer informatie en antwoorden “om onderhandelingen te starten met een concrete en begrijpbare basis”. Bij Carrefour België staan 1233 banen op de tocht, maar volgens de recentste berichten zouden 191 banen alsnog gered kunnen worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit z’n voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Vlaams minister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.