Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO

Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO

Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO
Shutterstock

Liefst één op de drie Angelsaksische aandeelhouders van Unilever heeft gisteren tegen het voorgestelde remuneratieplan bij Unilever gestemd. Vandaag is het aan de beleggers in het Nederlandse deel van het vooralsnog Brits-Nederlandse bedrijf om over het plan te stemmen.

 

Brits verzet

Unilever had de aandeelhouders in Londen gevraagd het licht op groen te zetten voor een flinke loonsverhoging voor topman Paul Polman en diens financiële rechterhand, CFO Graeme Pitkethly. “De Nederlander nam vorig jaar met ruim 11 miljoen euro al tientallen procenten meer mee naar huis. In het nieuwe voorstel stijgt zijn vaste beloning nog eens 5% en de maximale bonus met 23%”, zo schrijft de Nederlandse zakenkrant FD. Daardoor zou Polmans salaris tot een kleine 14 miljoen euro kunnen stijgen.

 

Volgens de remuneratiecommissie van Unilever was een hoger vast salaris wenselijk omdat Unilever “uit de pas loopt met vergelijkbare bedrijven in het VK en Europa”, aldus nog FD. De salarisstijging zou ook de zoektocht naar een geschikte opvolger van Polman moeten vergemakkelijken. Het plan stoot echter op flink verzet van onder meer de British Investment Association (die de grote Britse beleggers vertegenwoordigt) en van de invloedrijke Amerikaanse stemadviseur ISS. Die laatste vreest dat de hogere vaste beloning voor de toplui ook andere vaste vergoedingen zal opdrijven, en kon dus 35,81% van de aandeelhouders in Londen overtuigen.

 

Vandaag alle ogen op Rotterdam

Het is nu uitkijken naar de reactie van de Nederlandse aandeelhouders, die vandaag in Rotterdam samenkomen. Hoe dan ook, “dit soort uitslagen zie je niet vaak”, zegt David Tomic van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters in FD: “Het is een heel duidelijk signaal dat Unilever te ver is gegaan met het beloningsplan.”

 

“De Angelsaksische onvrede over Unilever roept ook vragen op over het aankomende vertrek van het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. Daar mogen beleggers in september over stemmen en als de Londense algemene vergadering van aandeelhouders van deze week een voorbode is, krijgt Unilever daar nog een flinke kluif aan”, besluit de zakenkrant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

Standaard Boekhandel opent Brusselse flagshipstore

25/06/2018

In de Brusselse voetgangerszone mikt Standaard Boekhandel op een internationaal publiek met een grote keuze aan boeken in het Frans en het Engels. Ook de schrijf- en papierwaren van zusterketen Club krijgen alle ruimte.

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.