Belgisch fonds dicht bij overname HEMA | RetailDetail

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA
© EQRoy / Shutterstock.com

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

 

Dan toch een gegadigde

De Telegraaf pakt uit met het nieuws dat de Brusselse investeerders het Nederlandse vlaggenschip zouden willen overnemen van de huidige Britse eigenaar Lion Capital, die HEMA in 2007 voor 1,1 miljard euro overnam van Maxeda. De krant verwijst daarvoor naar vier bronnen binnen de retailsector en de financiële wereld. Vorige maand klonk het nochtans nog dat de vraagprijs (die rond 1,2 miljard euro zou bedragen) te hoog was voor de geïnteresseerde partijen

 

Lion wou al langer af van de Nederlandse keten, maar vond (tot nu?) nooit een passende koper. De laatste jaren voerde HEMA wel een forse internationale expansie om de verkoopprijs op te drijven. Zo lanceerde de keten eind vorig jaar plannen voor 150 nieuwe Spaanse en 70 nieuwe Duitse winkels en begin dit jaar volgde de expansie buiten Europa met een winkel in Dubai. 

 

Dankzij die expansie groeide de omzet sterk: in het afgelopen kwartaal groeide de omzet nog met 3,5% naar 1,24 miljard euro. Vorig jaar leed de keten wel een verlies van 30,9 miljoen euro, maar Hema wees erop dat het leeuwendeel daarvan te maken had met kosten voor de voorbereiding van de verkoop: in de twee laatste kwartalen van vorig jaar werd echter wél een mooie winst geboekt. 

 

Koper is Belgisch fenomeen

Koper Core Equity Holdings is een nog jonge Brusselse investeringsmaatschappij die vorig jaar toch een miljard euro ophaalde in wat volgens de Institutional Investor "de grootste debuterende fundraiser" was. De groep werd opgezet door vier ex-Bain Capital'ers. Die Amerikaanse financiële reus heeft onder andere Burger King, Domino's Pizza, Dunkin' Donuts, Toys R Us en Warner Music onder zijn hoede gehad.

 

Volgens de Financial Times is Core Equity een speciaal geval in de private-equitywereld, die meestal binnen de vijf jaar weer van zijn aankopen af wil. Core Equity wil zijn bedrijven echter minstens tien jaar vasthouden, omdat dat "een betere manier is om bedrijven op lange termijn te beheren". 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Flamant in handen van Besix

25/05/2018

Interieurspecialist Flamant, met vijf winkels in België en één in Parijs, wordt overgenomen door bouwgroep Besix. Voormalig Brantano-topman Kurt Moons wordt CEO en moet het bedrijf een doorstart bezorgen.

Omzetten – maar ook prijzen – stijgen weer voor fysieke winkels

25/05/2018

Er ligt weer groei in het verschiet voor de winkels: GfK voorspelt dat de fysieke winkels in Europa 2,1 procent meer omzet zullen draaien in 2018. Het afgelopen jaar groeide hun omzet al met 1,8 procent.

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.