Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op | RetailDetail

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op
© Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

 

Verschil in toekomstverwachtingen

Het vertrek van Meijer werd zopas bekendgemaakt via een persbericht van de Blokker-holding, dat spreekt over "uiteenlopende verwachtingen tussen de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen en hemzelf over de snelheid van de veranderingen en de onderliggende financiële resultaten." Meijer zou nog wel twee maanden aanblijven om zijn opvolger Michel Witteveen (momenteel voorzitter van diezelfde raad van commissarissen) in te werken. 

 

Vorig jaar besliste de Blokker-holding om enkel de gelijknamige keten te houden en de andere ketens te verkopen. De directie lijkt nu ontevreden over de snelheid waarmee de strategiewijziging plaatsvindt, valt op te maken uit het persbericht. Meijer werkte sinds 2015 voor Blokker en was iets meer dan twee jaar lang voorzitter van de raad van bestuur bij de holding. In augustus 2017 nam hij daar ook de taak van directievoorzitter van de Blokker-keten bij: ook die taak gaat nu naar Witteveen.

 

Strategiewijziging

De topman van Blokker België-Luxemburg, Bernd Bosch, is gisteren al opgestapt. Dat vernam de redactie van RetailDetail in de wandelgangen. Op zijn LinkedIn-profiel zijn ook alle verwijzingen naar het Nederlandse bedrijf weggehaald

 

RetailDetail-stichter Jorg Snoeck is echter niet verrast: hij ziet het als een "voorbode op de cijfers die Blokker in de komende weken gaat (moeten) presenteren." De overname van de best presterende Xenos-winkels door Casa was een veeg teken, meent Snoeck: "De belofte was dat, indien de eerste resultaten succesvol bleken, Casa ook de andere winkels van Xenos zou overnemen. Gebeurt dat niet, dan heeft Casa de beste winkels kunnen uitkiezen en blijft Blokker zitten met de slechtst presterende. Daar gaan ze ook geen overnemer meer voor vinden, want binnen dat segment is er gewoon een overschot aan winkels."

 

Momenteel heeft Blokker nog vijf winkelformules in handen (naast Blokker zijn dat ook Maxi Toys, Marskramer, Big Bazar en een deel van Xenos). Het bedrijf is actief in acht landen en haalt dankzij de 13.000 werknemers in 1400 winkels een omzet van net geen twee miljard euro (cijfers voor 2016). De keten werd in 1896 opgericht en nam bijna precies een jaar geleden afscheid van het laatste lid van de stichtersfamilie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.