Geraakt Hema niet verkocht? | RetailDetail

Geraakt Hema niet verkocht?

Geraakt Hema niet verkocht?
Foto: Shutterstock

De Nederlandse warenhuisketen Hema, die sinds september in de etalage staat, geraakt maar moeilijk verkocht. Geïnteresseerde partijen vinden de keten te duur. Eerdere verkooppogingen mislukten ook al. 

 

Twee overnamekandidaten naar tweede ronde

Eigenaar Lion Capital heeft Hema in september vorig jaar voor de derde keer te koop gezet, na twee eerdere gefaalde pogingen in 2011 en 2014. Ook nu verloopt het verkoopproces moeizaam, meent het Financieele Dagblad te weten van ingewijden. 


Nog twee potentiële kopers zouden in de running zijn: het Britse Clayton Dubilier & Rice en een consortium van de Nederlandse investeerdersgroepen Gilde en Alpinvest gingen begin dit jaar door naar de tweede ronde, meent de zakenkrant. De vraagprijs, die naar verluidt tussen het miljard en 1,3 miljard euro ligt, zouden de betrokkenen echter te hoog vinden.


Hema investeert vandaag fors in verdere groei, vooral in het buitenland, met een nieuw internationaal winkelconcept en kleinere vestigingen op convenience-locaties zoals luchthavens en stations. In de Benelux alleen al investeerde de retailer zo 12 miljoen euro vorig jaar.

 

Vraagtekens bij potentieel

Er weerklinken desalniettemin twijfels over het potentieel van Hema, dat jarenlang verliezen leed, maar vorig jaar in zijn derde kwartaal voor het eerst weer voorzichtige winst kon boeken. Financieel zit de warenhuisketen nog met een stevige schuldenberg, volgens het FD veroorzaakt doordat Lion Capital de eigen overname door Hema liet terugbetalen in de vorm van dure leningen. Ook zou Hema amper nog eigen vastgoed hebben.


Ook de toenemende concurrentie is een bron van zorgen: Hema zit steeds meer gevangen tussen populaire non-fooddiscountketens aan de onderkant van de markt en luxewarenhuizen aan de andere markt anderzijds, om het nog maar niet te hebben over de onlineconcurrentie. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten noemen Roeselare bij inspirerendste winkelsteden ter wereld

26/04/2018

Niet Brugge, Antwerpen of Gent, maar wel Roeselare prijkt in een Britse lijst van inspirerendste winkelsteden ter wereld. De West-Vlamingen charmeerden retailexperts met hun doordachte mix van shoppinginitiatieven.

Hogere omzet GrandVision door overnames

26/04/2018

GrandVision sluit het eerste kwartaal van 2018 af met een omzetgroei van 8%, die het bedrijf wel grotendeels dankt aan overnames. De optiekketen ziet haar operationele winst wel lichtjes dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk

26/04/2018

Terwijl bij Carrefour België bonden en directie deze week een eerste keer rond de tafel hebben gezeten, is er in Frankrijk al een akkoord getekend over het sociaal plan en de vrijwillige vertrekkers.

BeCommerce introduceert keurmerk voor B2B-webshops

26/04/2018

Branchevereniging BeCommerce heeft een nieuw logo en een nieuw keurmerk voor B2B-webshops voorgesteld. Het is volgens de organisatie het eerste keurmerk in België voor business-to-business e-commercespelers.

Zo pakt Fun het artikelbeheer van de webshop aan

24/04/2018

Voor speelgoed- en feestwinkel Fun wordt e-commerce almaar belangrijker. De grootste uitdaging: de productspecificaties van het sterk groeiende en wisselende assortiment onderhouden. De oplossing: doorgedreven automatisering.

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

24/04/2018

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.