Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project

Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project

Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project
NeoBrussels.com

De Overlegcommissie van het Brussels Gewest heeft een gunstig advies uitgebracht voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo, het grote herbestemmingsproject op de Heizelvlakte waar ook een groot shoppingcenter moet verrijzen.

 

70.000 m² grote ‘Mall of Europe’

Docks Bruxsel, Uplace en Neo: drie megawinkelcomplexen in en rond het Brusselse. Het eerste staat er al (en werd onlangs verkocht), maar of het tweede er komt, is na het 'njet' van de Raad van State hoogst twijfelachtig. Ook al is het project nog niet opgegeven.

 

Het derde project ‑ met een 70.000 m² groot megashoppingcenter, aangevuld met kantoren, woningen, een rusthuis, kinderdagverblijven, horeca, binnen- en buitenpretparken en een bioscoop ‑ krijgt ook al langer kritiek. Er werden zelfs meer dan 200 bezwaarschriften ingediend tegen het al dan niet verlenen van een stedenbouwkundig advies.

 

Maar Brussel blijft koppig doorzetten. Deze week raakte bekend dat de Overlegcommissie een gunstig advies heeft uitgebracht voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo. In die commissie zetelen ambtenaren uit de verschillende administraties van het Brussels Gewest. “Rechter en partij”, klinkt het bij Unizo. “Een onafhankelijk advies moest hier dus niet verwacht worden.”

 

“Lachwekkende voorwaarden”

De ondernemersorganisatie kon het advies inkijken en bestempelt dat als “ondraaglijk licht” en vol “lachwekkende voorwaarden”. Om het mobiliteitsprobleem op te lossen moeten er bijvoorbeeld meer fietsstallingen komen, maar tegelijk bepleit de commissie ook een nieuwe verbindingsweg van aan de A12 door het Osseghempark. "Daaruit blijkt zwart op wit dat dit shoppingcentrum het vooral moet hebben van een optimale bereikbaarheid met de wagen", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. “Nochtans heeft de Brusselse politiek het idee van zo’n verbindingsweg eerder afgeschoten.”

 

Unizo vreest dan ook voor een compleet verkeersinfarct als het Neo-project er komt. “Deze ‘Mall of Europe’ wordt door de strot van de Brusselaars en de Vlamingen geduwd, zonder dat ook maar één politicus kan, of zelfs wil, aantonen wat de meerwaarde hiervan is. Dit project wordt door iedereen doodgezwegen omdat het onverdedigbaar is", besluit Danny Van Assche.

 

Vorige week nog raakte bekend dat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege de deur op een kier houdt voor een Vlaams belangenconflict tegen het Brusselse winkel- en congrescentrum Neo. De bal ligt nu in het kamp van de Brusselse regering, dat het licht al dan niet op groen moet zetten voor het stedenbouwkundig attest. Wordt vervolgd…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.

Vernieuwd winkelcentrum Les Bastions mikt op 5 miljoen bezoekers

12/04/2018

Het bekende Doornikse shoppingcenter Les Bastions is op 12 april heropend na een stevige uitbreiding en een grondige make-over. Voor nieuwe impulsen zorgen trekkers als Zara en Bershka. Het project zet ook sterk in op diensten.

“Alle retailers moeten zichzelf heruitvinden”

10/04/2018

Meer dan ooit is het de consument die beslist welke richting de retailmarkt uitgaat. Winkelketens moeten zichzelf heruitvinden, hun concepten in vraag stellen. Dat zeggen Jean Baheux en Jonathan Delguste van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.

Rive Gauche verkocht aan CBRE Global Investors na sterk jaar

27/03/2018

Winkelcentrum Rive Gauche in Charleroi krijgt een nieuwe eigenaar, na een jaar waarin het sterke cijfers kon voorleggen. Met gemiddeld 650.000 bezoekers per maand is dit het op een na drukstbezochte winkelcentrum van België.

Shoppingcenter Dockx Bruxsel in Canadese handen

27/03/2018

Canadese investeerders van de Alberta Investment Management Corporation hebben ongeveer 300 miljoen euro neergeteld voor het Brusselse shoppingcenter Docks Bruxsel. Al van bij de oplevering in 2016 was ontwikkelaar Equilis op zoek naar een overnemer.