“Merkenfabrikanten belemmeren online handel”

“Merkenfabrikanten belemmeren online handel”

De Duitse vakorganisatie van de elektronische handel BVOH trekt aan de alarmbel: heel wat merkenfabrikanten werpen immers hindernissen voor de online handel op, stelt de organisatie.

Vooral kleinere retailers zijn de dupe

De hindernissen die merkenfabrikanten opwerpen om het de online handel te bemoeilijken, zijn divers: ze gaan van een slechtere dienst-na-verkoop voor goederen die via het internet werden verkocht over het slechts leveren van een beperkt gamma aan online doorverkopers tot het verbieden van de handelaar om de goederen ook via een online marktplaats te verkopen. Of nog: het verbieden van een opname van de merkproducten in een prijsvergelijking of het verbieden van een doorverkoop naar het buitenland.

 

Volgens de Duitse belangenorganisatie van de e-commerce, die in haar onderzoek 7.000 handelaars bevroeg, treffen de praktijken vooral kleine en middelgrote handelaars - zelfs in die mate dat duizenden verkopers in de Europese Unie in hun voortbestaan bedreigd zijn. Bovendien zijn ook de consumenten de dupe omdat de concurrentie niet voluit kan spelen, waardoor ze te veel betalen voor hun aankopen.

 

Namen noemen

Om de praktijken aan te klagen, zette de BVOH ook de internetpagina www.choice-in-ecommerce.org op, waarin ze bijna 2.000 bedrijven bij naam noemt, alsook welke praktijken hen worden aangewreven. De tien ondernemingen die het meest werden geciteerd, zijn Nike, Adidas, Deuter, Fossil, Soy, Trixie Heimtierbedarf, Apple, Dior, Lego en Nikon. 

 

De BVOH roept de politiek dan ook op om de concurrentie-autoriteiten in de lidstaten van de Europese unie te versterken en de illegale praktijken die de concurrentie verhinderen eruit te halen.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Directie Bol.com weer voltallig met Google-marketeer

11/12/2017

Op 1 maart 2018 start Boukje Taphoorn als de nieuwe marketingdirecteur van Bol.com. De vorige CMO, Margaret Versteden, heeft haar functie ingewisseld voor een rol als directeur winkels bij het online warenhuis.

 

Amazon Echo nu ook verkrijgbaar in Benelux

11/12/2017

Amazon heeft bekend gemaakt dat het zijn slimme luidspreker Amazon Echo voortaan gaat leveren aan 28 nieuwe landen, waaronder België en Nederland. Ook de eigen muziekstreamingdienst wordt hier gelanceerd.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Luxeproducenten mogen handelaars verbieden op Amazon te verkopen

07/12/2017

Producenten van luxeproducten mogen handelaars verbieden om hun waren aan te bieden op online marktplaatsen als Amazon. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist, na een rechtszaak door cosmeticaproducent Coty.

Directie Neckermann.com aangehouden op verdenking van witwaspraktijken

05/12/2017

De Nederlandse opsporingsdienst FIOD is gisteren ingevallen bij webwinkel Neckermann.com en moederbedrijf Readen. De directie is aangehouden, wellicht op verdenking van witwaspraktijken.

 

Carrefour Drive maakt bestellingen de dag zelf klaar

01/12/2017

Vanaf vandaag zet Carrefour bestellingen die voor 14u geplaatst worden op Carrefour Drive, de dag zelf nog klaar. De dienst is beschikbaar in acht hypermarkten en één market van Carrefour, verspreid over het hele land.

Back to top