Alibaba opnieuw opAmerikaanse zwarte lijst | RetailDetail

Alibaba opnieuw op Amerikaanse zwarte lijst

Alibaba opnieuw op Amerikaanse zwarte lijst

De Amerikaanse regering heeft Taobao.com, de marktplaats van de Chinese online gigant Alibaba, opnieuw op de zwarte lijst gezet wegens de verkoop van namaakproducten. Alibaba van zijn kant stelt dat het alles doet wat mogelijk is om de verkoop tegen te gaan.

Invloed politiek klimaat?

Alibaba werd vier jaar geleden van de zwarte lijst gehaald, die bestaat uit partijen die inbreuken begaan op de copyrightwetgeving, omdat het had aangetoond vooruitgang te boeken op vlak van de bestrijding van namaakartikelen. Het bedrijf belandt nu echter terug op de lijst, omdat een tiental Westerse handelsorganisaties in september nog flink wat kritiek hadden geuit op de Chinese groep, wegens de verkoop van namaak. Net op dat moment was de Amerikaanse regering ook bezig met het bekijken van mogelijke partijen om op de zwarte lijst te zetten.
 
Voor Alibaba is het in ieder geval bijzonder slecht nieuws, want het bedrijf probeert al langer om Westerse merken zover te krijgen om hun producten te verkopen op de platformen van de groep. Topman Mike Evans vroeg zich ondertussen al luidop af of het huidige politieke klimaat niet verantwoordelijk was voor de beslissing. Zo heeft toekomstig president Donald Trump zich al bijzonder negatief uitgelaten over de relatie met China.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Back to top