Alibaba opnieuw op Amerikaanse zwarte lijst

Alibaba opnieuw op Amerikaanse zwarte lijst
Shutterstock

De Amerikaanse regering heeft Taobao.com, de marktplaats van de Chinese online gigant Alibaba, opnieuw op de zwarte lijst gezet wegens de verkoop van namaakproducten. Alibaba van zijn kant stelt dat het alles doet wat mogelijk is om de verkoop tegen te gaan.

Invloed politiek klimaat?

Alibaba werd vier jaar geleden van de zwarte lijst gehaald, die bestaat uit partijen die inbreuken begaan op de copyrightwetgeving, omdat het had aangetoond vooruitgang te boeken op vlak van de bestrijding van namaakartikelen. Het bedrijf belandt nu echter terug op de lijst, omdat een tiental Westerse handelsorganisaties in september nog flink wat kritiek hadden geuit op de Chinese groep, wegens de verkoop van namaak. Net op dat moment was de Amerikaanse regering ook bezig met het bekijken van mogelijke partijen om op de zwarte lijst te zetten.
 
Voor Alibaba is het in ieder geval bijzonder slecht nieuws, want het bedrijf probeert al langer om Westerse merken zover te krijgen om hun producten te verkopen op de platformen van de groep. Topman Mike Evans vroeg zich ondertussen al luidop af of het huidige politieke klimaat niet verantwoordelijk was voor de beslissing. Zo heeft toekomstig president Donald Trump zich al bijzonder negatief uitgelaten over de relatie met China.