Alibaba opnieuw opAmerikaanse zwarte lijst | RetailDetail

Alibaba opnieuw op Amerikaanse zwarte lijst

Alibaba opnieuw op Amerikaanse zwarte lijst

De Amerikaanse regering heeft Taobao.com, de marktplaats van de Chinese online gigant Alibaba, opnieuw op de zwarte lijst gezet wegens de verkoop van namaakproducten. Alibaba van zijn kant stelt dat het alles doet wat mogelijk is om de verkoop tegen te gaan.

Invloed politiek klimaat?

Alibaba werd vier jaar geleden van de zwarte lijst gehaald, die bestaat uit partijen die inbreuken begaan op de copyrightwetgeving, omdat het had aangetoond vooruitgang te boeken op vlak van de bestrijding van namaakartikelen. Het bedrijf belandt nu echter terug op de lijst, omdat een tiental Westerse handelsorganisaties in september nog flink wat kritiek hadden geuit op de Chinese groep, wegens de verkoop van namaak. Net op dat moment was de Amerikaanse regering ook bezig met het bekijken van mogelijke partijen om op de zwarte lijst te zetten.
 
Voor Alibaba is het in ieder geval bijzonder slecht nieuws, want het bedrijf probeert al langer om Westerse merken zover te krijgen om hun producten te verkopen op de platformen van de groep. Topman Mike Evans vroeg zich ondertussen al luidop af of het huidige politieke klimaat niet verantwoordelijk was voor de beslissing. Zo heeft toekomstig president Donald Trump zich al bijzonder negatief uitgelaten over de relatie met China.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

14/08/2018

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

Amper 2% Amazon Alexa-gebruikers kocht al via voice

07/08/2018

Slechts 2% van alle Amazon Echo-eigenaars in de VS kocht al iets via de slimme speakers. Velen probeerden het al wel, maar haakten onderweg af. Is de technologie waardeloos of nog niet klaar?

Walmart laat robots online orders picken

07/08/2018

De Amerikaanse retailreus  Walmart experimenteert met robots die online orders picken: ze halen snel droge, gekoelde en diepgevroren waren uit de schappen, terwijl de medewerkers de verse producten uitkiezen.

Lost Ahold Delhaize de rol in de VS?

07/08/2018

Er is werk aan de winkel voor Ahold Delhaize in de Verenigde Staten, zegt beurshuis Berenberg. De retailer laat teveel betijen, terwijl de concurrentie zienderogen toeneemt: grote investeringen zijn noodzakelijk omdat de groep veel te duur is.

Lifestyleblad PopSugar oogst succes met SMS-verkoop

07/08/2018

Het kan ook nog lekker simpel, in deze tijden van spraaktechnologie en gezichtsherkenning: lifestyleblad PopSugar laat shoppers via SMS kopen en bereikt daar eind dit jaar 20.000 leden mee. 

Topvrouw Indra Nooyi vertrekt bij PepsiCo

06/08/2018

Na een carrière van 24 jaar bij snacks- en frisdrankenproducent PepsiCo, waarvan 12 jaar als CEO, zet Indra Nooyi een stap opzij. Ze wordt op 3 oktober opgevolgd door Ramon Laguarta, die bij het concern ook al 22 jaar op de teller heeft.