Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer | RetailDetail

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer
Foto: Jevanto Productions / Shutterstock.com

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

 

Amazon Key opent deuren in huis en in de auto

Amazon heeft laten weten dat het voortaan autoleveringen toelaat als uitbreiding van de Amazon Key-dienst, waarmee de onlineretailer vorig jaar ook al leveringen binnenshuis mogelijk maakte. Voor die service moeten klanten een camera en slim slot installeren, waarna ze via een app op hun smartphone zelf kunnen zien wie voor de deur staat en koeriers of andere dienstverleners toestemming kunnen geven om binnen te komen. 

 

De autoleverdienst werkt nu ook met de Amazon Key-app, maar gebruikers moeten hun wagen – en hun Amazon Prime-abonnement – eerst nog wel even linken aan een toepassing voor geconnecteerde auto’s. Daar zijn vandaag al verschillende toepassingen voor, zoals OnStar van General Motors: met die service kunnen eigenaars van een Opel of Chevrolet onder meer defecten aan hun wagen detecteren, een gestolen auto vanzelf trager doen rijden en – wat voor Amazon van belang is – altijd weten waar hun auto is.

 

Geen extra kosten voor autolevering

Eenmaal Amazon de auto van Prime-klanten kan volgen, kunnen deze ervoor kiezen om pakjes in de koffer te laten leveren. Wie op die manier laat leveren, krijgt eerst te horen binnen welke vier uur de levering zal gebeuren en krijgt vervolgens nog een melding wanneer de pakjesbezorger ook echt onderweg is. De klant moet dan ook nog toestemming geven om de kofferdeur te openen. Amazon bezorgt klanten achteraf voor alle veiligheid nog een overzichtje met wie wanneer in de auto is geweest. Interessant is dat de retailer geen extra kosten aanrekent voor deze levermethode.


Op dit moment is de dienst wel nog maar in 37 steden in de Verenigde Staten en voor een beperkt aantal automerken – Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac en Volvo – beschikbaar. Het spreekt ook vanzelf dat het om vrij recente auto’s (modeljaar 2015 of nieuwer) met op afstand bedienbare sloten moet gaan en dat de wagens op publieke, toegankelijke plaatsen geparkeerd moeten staan.

 

Al jarenlange experimenten

De technologiereus uit Atlanta is zeker niet de eerste die met leveringen in de auto experimenteert. Onder andere Volvo deed enkel jaren geleden in Göteborg een test met slimme autosleutels, die pakjeskoeriers toegang gaven tot de koffer van geparkeerde wagens.

 

Zelfs voor Amazon is het geen nieuwigheid: Amazon lanceerde de service drie jaar geleden al eens in Duitsland, in samenwerking met Audi, maar toen bleek de technologie nog niet op punt te staan. 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.

Belgian Friday is nieuw Belgisch online koopjesweekend

15/05/2018

Na Black Friday is er nu ook de eerste Belgian Friday: de ketens Kiabi, La RedouteSarenza, Veritas, Jack & Jones en Tape à l'Oeil lanceren op vrijdag 18 mei een nieuw winkelevenement, met kortingen en acties voor wie online shopt.

Deverfwebshop.be gaat Frans en zoekt partner

14/05/2018

Het Oost-Vlaamse deverfwebshop.be lanceert een Franstalige website: de verfspecialist wil met boutiquepeinture.fr zowel de Waalse als de Franse markt bedienen en zoekt ook een partner voor verdere expansie.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.