Belgische retail nog lang niet ‘future proof’ | RetailDetail

Belgische retail nog lang niet ‘future proof’

Belgische retail nog lang niet ‘future proof’

Hoewel iedereen het erover eens is dat smartphonetechnologie en -aanvaarding cruciaal zijn voor een gepersonaliseerde winkelervaring, een hogere klantenbinding en betere verkoopresultaten, hinkt de Belgische retail internationaal toch achterop.

Spanjaarden en Britten het best voorbereid

Het gebruik van sociale media en smartphones zal de manier waarop we in de toekomst shoppen grondig veranderen. Dat blijkt nog maar eens uit een nieuw rapport van onderzoeks- en adviesbureau Stylus in opdracht van Visa Europe: "The future of retail". Daarin gaan de onderzoekers na in welke landen de retailers al dan niet klaar zijn om de volgende generatie van consumenten te verwelkomen, klanten voor wie online personalisatie onlosmakelijk verbonden is met de in-store ervaring.

 

Stylus berekende voor elk land een zogeheten Future of Retail Market Readiness Index. Die baseert zich op vier factoren om te bepalen hoe goed een land op de toekomst van retail is voorbereid: penetratiegraad van smartphones (speelt mee voor 40%), gebruik van contactloze betaaltechnologie (25%), penetratiegraad van sociale media (25%) en tot slot de leeftijd van de bevolking (10%).

 

Uiteindelijk blijken Spanje (met index 98,6) en het Verenigd Koninkrijk (index 91,9) het best voorbereid om nieuwe technologieën te integreren en zo tegemoet te komen aan de vraag naar een gepersonaliseerde winkelervaring. Dankzij de hoge penetratie van smartphones (respectievelijk 85% en 77% volgens Global Web Index) en de penetratie van sociale media (82% en 59%) lenen die markten zich perfect tot nieuwe, digitaal aangestuurde winkelervaringen. Polen volgt op drie (index 90), Frankrijk op vier (index 84,2) en Turkije op vijf (index 83,4).

 

België niet in top-10

Terwijl onze Noorderburen op een knappe zevende plaats staan (index 79,5), haalt ons land de top-10 niet (index 63,9). Daarvoor is het aantal contactloze betaalkaarten, dat in ons land vandaag al in oploop is, nog veel te laag (amper 7,5%) terwijl ook de penetratiegraad van smartphones (60,6%) en sociale media (52%) al bij al aan de lage kant blijft.

 

Toch verwacht Jean-Marie de Crayencour, Country Manager BeLux van Visa Europe, dat ons land die achterstand snel zal inhalen. "De penetratie van contactloze kaarten in België neemt toe, omdat de meeste banken de integratie ervan op hun planning hebben staan. De eerste contactloze Visa-kaarten werden dit jaar in België uitgegeven en handelaars sluiten deze innovatieve technologie in de armen. Zo zal 50 tot 60% van de terminals tegen eind 2016 met de contactloze technologie van Visa zijn uitgerust. En nu onze Europese buren volop gebruikmaken van sociale media, mobiele en contactloze technologieën, zullen we zien dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen en onze manier van shoppen ingrijpend zal veranderen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt stapt in boodschappendienst van PostNL

20/02/2018

Tweewekelijks brengt de postbode voortaan boodschappen aan huis: in samenwerking met PostNL gaat in Nederland de nieuwe boodschappendienst Stockon van start. De huismerkproducten zijn van Boni (van het Belgische Colruyt).

Chinese e-commerce kent opnieuw sterke groei

09/02/2018

De Chinese online markt is vorig jaar opnieuw sterk gestegen: ten opzichte van 2016 is er sprake van een groei van maar liefst 32%. China blijft zo een uitschieter op vlak van e-commerce.

Europese Unie schaft geoblocking af

07/02/2018

Consumenten mogen niet meer automatisch worden omgeleid of geblokkeerd als ze naar een buitenlandse site surfen. Het Europees Parlement heeft daarover overeenstemming bereikt, het verbod treedt wellicht dit jaar in werking.

JD.com lonkt naar Europa

06/02/2018

Het Chinese JD.com heeft plannen om de komende jaren ook Europa te veroveren en zo een te duchten concurrent te worden voor Amazon. Frankrijk moet de eerste Europese markt worden voor de webshop.

Sofie Geeroms nieuwe algemeen directrice van Becommerce

31/01/2018

Wissel van de macht aan de top van Becommerce, de Belgische beroepsvereniging voor online retailers: Sofie Geeroms volgt Carine Moitier, oprichtster van Bivolino.com, op als algemeen directrice.

Rocket Internet wil met Home24 naar de beurs

19/01/2018

Rocket Internet wil komende zomer zijn meubelwebwinkel Home24 naar de beurs brengen. De komende maanden zal er dan ook hard gewerkt worden aan het opkuisen van de cijfers van de webshop.

Back to top