Belgische retail nog lang niet ‘future proof’

Belgische retail nog lang niet ‘future proof’

Hoewel iedereen het erover eens is dat smartphonetechnologie en -aanvaarding cruciaal zijn voor een gepersonaliseerde winkelervaring, een hogere klantenbinding en betere verkoopresultaten, hinkt de Belgische retail internationaal toch achterop.

Spanjaarden en Britten het best voorbereid

Het gebruik van sociale media en smartphones zal de manier waarop we in de toekomst shoppen grondig veranderen. Dat blijkt nog maar eens uit een nieuw rapport van onderzoeks- en adviesbureau Stylus in opdracht van Visa Europe: "The future of retail". Daarin gaan de onderzoekers na in welke landen de retailers al dan niet klaar zijn om de volgende generatie van consumenten te verwelkomen, klanten voor wie online personalisatie onlosmakelijk verbonden is met de in-store ervaring.

 

Stylus berekende voor elk land een zogeheten Future of Retail Market Readiness Index. Die baseert zich op vier factoren om te bepalen hoe goed een land op de toekomst van retail is voorbereid: penetratiegraad van smartphones (speelt mee voor 40%), gebruik van contactloze betaaltechnologie (25%), penetratiegraad van sociale media (25%) en tot slot de leeftijd van de bevolking (10%).

 

Uiteindelijk blijken Spanje (met index 98,6) en het Verenigd Koninkrijk (index 91,9) het best voorbereid om nieuwe technologieën te integreren en zo tegemoet te komen aan de vraag naar een gepersonaliseerde winkelervaring. Dankzij de hoge penetratie van smartphones (respectievelijk 85% en 77% volgens Global Web Index) en de penetratie van sociale media (82% en 59%) lenen die markten zich perfect tot nieuwe, digitaal aangestuurde winkelervaringen. Polen volgt op drie (index 90), Frankrijk op vier (index 84,2) en Turkije op vijf (index 83,4).

 

België niet in top-10

Terwijl onze Noorderburen op een knappe zevende plaats staan (index 79,5), haalt ons land de top-10 niet (index 63,9). Daarvoor is het aantal contactloze betaalkaarten, dat in ons land vandaag al in oploop is, nog veel te laag (amper 7,5%) terwijl ook de penetratiegraad van smartphones (60,6%) en sociale media (52%) al bij al aan de lage kant blijft.

 

Toch verwacht Jean-Marie de Crayencour, Country Manager BeLux van Visa Europe, dat ons land die achterstand snel zal inhalen. "De penetratie van contactloze kaarten in België neemt toe, omdat de meeste banken de integratie ervan op hun planning hebben staan. De eerste contactloze Visa-kaarten werden dit jaar in België uitgegeven en handelaars sluiten deze innovatieve technologie in de armen. Zo zal 50 tot 60% van de terminals tegen eind 2016 met de contactloze technologie van Visa zijn uitgerust. En nu onze Europese buren volop gebruikmaken van sociale media, mobiele en contactloze technologieën, zullen we zien dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen en onze manier van shoppen ingrijpend zal veranderen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Is gratis thuislevering met uitsterven bedreigd?

15/12/2017

Met het stijgend aantal online bestellingen, groeit ook de druk op de logistieke sector. Gratis thuislevering is niet lang meer vol te houden, meent onderzoeksbureau ECC Köln. In plaats daarvan moeten meer flexibele opties komen. 

 

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Storesquare zet zijn zinnen op Nederland, met steun van ING

14/12/2017

Storesquare, het Belgische e-commerceplatform voor en door lokale handelaars, gaat binnenkort ook in Nederland van start. Het platform verwelkomt daartoe ook een nieuwe aandeelhouder: ING.

Directie Bol.com weer voltallig met Google-marketeer

11/12/2017

Op 1 maart 2018 start Boukje Taphoorn als de nieuwe marketingdirecteur van Bol.com. De vorige CMO, Margaret Versteden, heeft haar functie ingewisseld voor een rol als directeur winkels bij het online warenhuis.

 

Amazon Echo nu ook verkrijgbaar in Benelux

11/12/2017

Amazon heeft bekend gemaakt dat het zijn slimme luidspreker Amazon Echo voortaan gaat leveren aan 28 nieuwe landen, waaronder België en Nederland. Ook de eigen muziekstreamingdienst wordt hier gelanceerd.

Luxeproducenten mogen handelaars verbieden op Amazon te verkopen

07/12/2017

Producenten van luxeproducten mogen handelaars verbieden om hun waren aan te bieden op online marktplaatsen als Amazon. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist, na een rechtszaak door cosmeticaproducent Coty.

Back to top