Boomende e-commerce zorgt voor startersrecord

Boomende e-commerce zorgt voor startersrecord

Boomende e-commerce zorgt voor startersrecord

Het aantal Belgen dat een eigen onderneming is gestart, was nooit hoger dan vorig jaar. Opvallend: de dienstensector, en dan vooral de kleine zelfstandige koerierbedrijfjes die pakjes leveren voor webshops, trekken de kar.

Ruim 10.000 koeriers extra

Vorig jaar kwamen er in ons land 89.777 nieuwe bedrijfjes bij, een groei met 8,7 procent en een “absoluut record”. Dat blijkt uit de jaarlijkse Startersatlas die ondernemersorganisatie Unizo en handelsinformatiekantoor Graydon gisteren publiceerden.

 

Vooral de dienstensector was in goeie doen, met iets meer dan 34.000 starters. Een kleine 30 procent van hen ‑ een 10.000-tal dus ‑ werd actief in de vervoerssector. Volgens Graydon gaat het daarbij hoofdzakelijk om koerierbedrijfjes: “Kleine zelfstandigen die voor rekening rijden van een exploderende markt van internetgerelateerde diensten en die pakjes leveren voor e-commercereuzen als Zalando en Bol.com”, zegt Eric Van den Broele van Graydon.

 

Ook de e-commerce zelf doet het overigens goed: die categorie staat in de top-10 van het aantal nieuwe starters. De Startersatlas 2017 is hier te downloaden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.