Boomende e-commerce zorgt voor startersrecord

Boomende e-commerce zorgt voor startersrecord

Het aantal Belgen dat een eigen onderneming is gestart, was nooit hoger dan vorig jaar. Opvallend: de dienstensector, en dan vooral de kleine zelfstandige koerierbedrijfjes die pakjes leveren voor webshops, trekken de kar.

Ruim 10.000 koeriers extra

Vorig jaar kwamen er in ons land 89.777 nieuwe bedrijfjes bij, een groei met 8,7 procent en een “absoluut record”. Dat blijkt uit de jaarlijkse Startersatlas die ondernemersorganisatie Unizo en handelsinformatiekantoor Graydon gisteren publiceerden.

 

Vooral de dienstensector was in goeie doen, met iets meer dan 34.000 starters. Een kleine 30 procent van hen ‑ een 10.000-tal dus ‑ werd actief in de vervoerssector. Volgens Graydon gaat het daarbij hoofdzakelijk om koerierbedrijfjes: “Kleine zelfstandigen die voor rekening rijden van een exploderende markt van internetgerelateerde diensten en die pakjes leveren voor e-commercereuzen als Zalando en Bol.com”, zegt Eric Van den Broele van Graydon.

 

Ook de e-commerce zelf doet het overigens goed: die categorie staat in de top-10 van het aantal nieuwe starters. De Startersatlas 2017 is hier te downloaden.