Edeka en Aldi plaatsen pakjesautomaat van Amazon

Edeka en Aldi plaatsen pakjesautomaat van Amazon

Het online warenhuis Amazon heeft in Duitsland enkele afhaalautomaten geïnstalleerd op de parking van grootwarenhuisketens Edeka en Aldi. Eerder deed het dat ook al in een aantal tankstations van Shell.

Oplossing voor levering op dag van bestelling

Nu steeds meer consumenten al een levering vragen op de dag van hun bestelling is een vlotte en goedkope distributie belangrijk voor de online retailers. En dus wordt naar concepten als de pakjesautomaat gegrepen, waarbij de online verkoper op vlot bereikbare plaatsen bestellingen in een automaat stopt en de bestemmeling die er volgens uithaalt op het moment dat hem het beste past.

 

In de VS startte Amazon met de afhaalmogelijkheid in automaten al in 2011, die bij een aantal winkels van 7-Eleven werden geplaatst. In Duitsland werden de eerste tests met pakjesautomaten in 2016 opgezet: in een tiental tankstations van Shell in de omgeving van München wordt sindsdien gekeken of er voldoende interesse voor het project bestaat en consumenten een tankbeurt combineren met het oppikken van hun bestelling. Bij succes wordt het systeem naar heel Duitsland uitgerold.

 

Ook bij warenhuizen

Nu worden opmerkelijk genoeg ook twee warenhuisgroepen bij testen met de pakjesautomaat betrokken. Bij Edeka staan er in Berlijn al een viertal opgesteld op de parking, en ook Aldi Süd heeft er intussen enkele op zijn parkings geïnstalleerd. Voorlopig gebeurde dat laatste alleen in de buurt van Augsburg. Een uitbreiding naar München en andere locaties wordt niettemin overwogen, verklaarde woordvoerder Tobias Neuhaus in een gesprek met Supermarktblog.com.

 

Voor Aldi zijn pakjesautomaten van derden overigens geen nieuw gegeven: al sinds 2008 staan dergelijke packstations van DHL op de parking van de Duitse Aldi-winkels.