Europese ministers ruimen hinderinis grensoverschrijdend shoppen op | RetailDetail

Europese ministers ruimen hindernis grensoverschrijdend shoppen op

Europese ministers ruimen hindernis grensoverschrijdend shoppen op
Shutterstock 524283412

Burgers van de Europese Unie moeten makkelijker iets online kunnen kopen in een andere lidstaat van de Unie. De economieministers hebben daarover overeenstemming bereikt, nu moet het Europees parlement nog tot een akkoord komen.

Geen evidentie

“Als iemand in je winkel komt en iets koopt, vraag je toch ook zijn identiteitskaart niet”, zegt Europees commissaris Andrus Ansip, die bevoegd is voor de digitale markt. “Daarom moeten we tot eenzelfde systeem komen voor het online winkelen”. Een evidentie is dat nochtans blijkbaar niet: slechts 15% van de Europese bevolking kocht in 2014 iets op een buitenlandse website.

 

Wie op een buitenlandse website iets wil kopen, komt ook vaak van een kale reis terug: liefst 63% van de online retailers weigeren te leveren in het buitenland. Als dat wel kan, vormen hoge transportkosten vaak een rem.

 

Aanpakken van geoblocking

De Europese Commissie wil dan ook de geoblocking aanpakken, de praktijk waarbij consumenten die vanuit het buitenland op een website komen geen toegang krijgen tot de verkoopmodule. Handelaars zullen hun website niet meer mogen blokkeren voor bezoekers uit andere Europese lidstaten of hen nog automatisch mogen doorsturen naar zijn de webwinkel van hun thuisland. Er zullen ook geen verschillende betalingsvoorwaarden mogen gelden voor andere kopers uit de Europese Unie.

 

De geoblocking houdt evenwel niet in dat elke webwinkel verplicht wordt om te leveren in het buitenland: het volstaat dat een inwoner uit een andere Europese lidstaten dezelfde mogelijkheden krijgt als een lokale ingezetene. Zo zullen Belgen die iets kopen op een Duitse website zelf een transport moeten organiseren of een lokaal Duits adres opgeven als de Duitse webwinkel niet levert in het buitenland. De internethandelaars zullen duidelijk op hun website moeten aangeven in welk land ze actief zijn.

 

Nu er een akkoord is in de Europese ministerraad, is het wachten op een standpunt van het Europees parlement. Dat wordt normaal nog voor het jaareinde verwacht. De verdere planning voorziet dat de hele wetgevende procedure begin 2017 onder Maltees voorzitterschap van de Europese Unie zal worden afgerond. Het akkoord slaat overigens niet op financiële en sociale diensten en evenmin op mediadiensten.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

04/07/2018

Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, heeft een mogelijke investering in Luik besproken met premier Charles Michel. Na afloop was Ma vaag, Michel legt de bal bij het bedrijf.