Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba | RetailDetail

Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba

Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een omzetgroei van 45% gerealiseerd, al viel de nettowinst wel met 49% terug. Intussen heeft topman Jack Ma een nieuwe CEO aangesteld.

Helft van alle transacties mobiel

Alibaba heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar zijn omzet opgekrikt tot 17,4 miljard yuan (2,5 miljard euro). Mobiele aankopen waren de voorbije drie maanden goed voor 51% van alle transacties, een jaar eerder was dat nog maar 27%. Toch is er enige ontgoocheling te horen, want tegenover de 42% uit het derde kwartaal valt de groei wat magertjes uit. Momenteel maken zo'n 289 miljoen mensen gebruik van het mobiele platform van Alibaba, tegenover 163 miljoen een jaar geleden.

 

De nettowinst halveerde tot iets minder dan 2,9 miljard yuan (410 miljoen euro), wat Alibaba toeschrijft aan kosten als de toekenning van aandelenopties voor het personeel. Na uitzuivering van deze uitzonderlijke kosten zou de winst met 14% zijn toegenomen.

 

Verjonging aan de top

Intussen heeft Alibaba-oprichter Jack Ma laten weten dat Daniel Zhang, sinds september 2013 operationeel directeur, Jonathan Lu vervangt als CEO. Lu wordt als 'vice-chairman' de rechterhand van Ma.

 

De wissel aan de top past in een verjongingsoperatie, zo schrijft Ma in een brief aan zijn medewerkers: "Dit is het begin van een tijdperk waarin de generatie van na 1970 de troepen bij Alibaba Group zal aanvoeren!"

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Ex-klanten Neckermann worden geconfronteerd met oude facturen

05/04/2018

Heel wat oude klanten van postorderbedrijf Neckermann hebben de voorbije dagen plots een factuur in de bus gekregen, waarbij bedragen worden verhaald van bestellingen van tot wel dertig jaar terug.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.

Producten vaak goedkoper op Amazon dan bij Nederlandse concurrenten

03/04/2018

Producten die zowel in Nederlandse webshops als op Amazon.de te koop zijn, zijn in ongeveer de helft van de gevallen goedkoper bij Amazon. Niet alleen is er de concurrentie van Amazon.de, er gaan ook geruchten dat Amazon.nl en Amazon.be actiever worden.