Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet | RetailDetail

Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet

Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet
Shutterstock

Alibaba-CEO Jack Ma heeft in een speech gewaarschuwd op de problemen die het internet en zijn rol op de maatschappij de komende dertig jaar met zich zal meebrengen. Hij wees daarbij ook op de impact van automatisering.

Stoppen met klagen

“In de volgende dertig jaar zal de wereld meer pijn dan geluk te zien krijgen”, zei Ma op de Chinese Entrepreneur Club. “Sociale conflicten in de volgende drie decennia zullen een impact hebben op alle soort industrieën en delen van de samenleving.” Hij voegde er aan toe dat hij vijftien jaar geleden al meermaals waarschuwde voor de drastische impact die internet en e-commerce zouden hebben, maar dat hij toen werd genegeerd, omdat hij nog geen bekende naam was.

 

Volgens Ma is het dan ook broodnodig voor bedrijven om te begrijpen hoe het internet en verschillende technologieën werken. Zo zei hij dat het gebruik van de cloud en artificiële intelligentie noodzakelijk is voor de zakenwereld en dat als leidende figuren die zaken niet begrijpen, dat ze dan jonge mensen in dienst moeten nemen die het hen kunnen uitleggen.

 

Hij vindt ook dat traditionele bedrijven moeten stoppen met klagen over de impact van het internet op de economie en wijst daarbij op de miljoenen jobs die rechtstreeks en onrechtstreeks worden gecreëerd door Alibaba.

 

Tot slot vindt de leider van Alibaba dat automatisering in de toekomst niet mag betekenen dat er een heleboel jobs verdwijnen. “Machines moeten enkel doen wat mensen niet kunnen”, aldus Ma. “Alleen zo kunnen we machines houden als werkpartners van mensen en niet als vervangers.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden beleven maandag en dinsdag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken met stuntprijzen uit.

Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

04/07/2018

Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, heeft een mogelijke investering in Luik besproken met premier Charles Michel. Na afloop was Ma vaag, Michel legt de bal bij het bedrijf.

Ga op bezoek bij Jack Ma: RetailHunt China neemt je mee 

02/07/2018

China spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding en vandaag des te meer tot die van retailers. RetailDetail neemt je mee op een wervelende ontdekkingsreis door China: van impressionante ‘mega malls’ over lokale trendsetters tot het kloppend hart van Alibaba.

Alibaba neemt participatie in Turkse moderetailer

29/06/2018

Alibaba wordt de nieuwe strategische partner van Trendyol, een van de bekendste e-commercebedrijven in Turkije. De Chinese retailgroep versterkt daarmee zijn aanwezigheid in Europa.

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Opinie: Blockchain, de killer van de platformen

11/06/2018

Blockchain houdt bijzonder interessante mogelijkheden in voor retail. Het is echter niet alleen een hulpmiddel voor de retailer, het kan die ook gaan vervangen. Maakt blockchain banken en supermarkten overbodig?