Nederlandse online bestedingen voorbij 20 miljard euro | RetailDetail

Nederlandse online bestedingen voorbij 20 miljard euro

Nederlandse online bestedingen voorbij 20 miljard euro

De Nederlandse consument heeft in 2016 20,16 miljard euro uitgegeven online. Dat is een stijging van maar liefst 23 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit de nieuwste Thuiswinkel Markt Monitor.

 

Online grootste driver retailmarkt

In het vierde kwartaal alleen werd 6,15 miljoen euro uitgegeven, een groei van 27 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015. In totaal deed 82 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder minstens één online aankoop in het vierde kwartaal.

 

Aangezien de offline consumentenbestedingen in 2016 met 1 procent daalden, wil dat zeggen dat de online verkoop de grootste drijfveer is achter de groei van de totale bestedingen in de detailhandel in Nederland.

 

“De onverwacht forse groei van online bestedingen aan producten in 2016 is exemplarisch voor het in rap tempo veranderende consumentengedrag. Online winkels, inclusief de webwinkels van veel fysieke winkels en winkelketens, profiteren hiervan”, aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. “Zetten we de bestedingen aan online gekochte producten af tegen de totale consumptieve bestedingen aan detailhandelsgoederen van 97,2 miljard euro in 2016, dan bedraagt het online aandeel van 11,0 miljard euro inmiddels 11,3 procent.”

 

Stijgend consumentenvertrouwen

Bij GfK, dat het onderzoek voerde in opdracht van Thuiswinkel.org, zien ze een aantal factoren voor de snelle stijging van online bestedingen in 2016. “Dit is vooral te verklaren door een aantrekkende economie, een stijgend consumentenvertrouwen en het verdwijnen van belangrijke retailformules in de winkelstraat”, aldus Gino Thuij van GfK.

 

De online bestedingen aan diensten groeiden in 2016 met 19 procent, terwijl dat bij producten 25 procent was. De vijf sectoren die het hardste groeiden in 2016 waren Schoenen & Lifestyle (44 procent), IT (33 procent), Food (33 procent), Telecom (31 procent) en Speelgoed (29 procent). In de sector Schoenen & Lifestyle werd in 2016 online 926 miljoen euro gespendeerd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zalando start met verkoop schoonheidsproducten

23/03/2018

Zalando is vandaag in Duitsland gestart met de verkoop van schoonheidsproducten. Die stap werd in oktober al aangekondigd door het Duitse bedrijf en is nu dus een feit. Markten buiten Duitsland volgen wel pas later.

H&M opent webshop op Tmall

22/03/2018

Het Zweedse H&M heeft er een moeilijk jaar opzitten, waarbij het de omzet zag dalen. Daarbij werd een nieuwe strategie naar voren gebracht, met meer focus op e-commerce. Een eerste stap binnen die strategie is een webshop op het Chinese Tmall.

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

21/03/2018

Amazon wil besparen en gaat daarom producenten sneller logistieke kosten aanrekenen. Tot nu toe nam de Amerikaanse online retailer die kosten vaak op zich, maar dat blijkt niet langer rendabel.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Back to top