Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet | RetailDetail

Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet

Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet

De rechtbank in Den Haag ziet geen redenen om in kort geding de beslissing van PostNL te schorsen om de vergoeding voor de distributeurs met een postpunt aanzienlijk te verlagen.

Verlies van 9.000 euro aan inkomsten

De Vereniging van Postale en Bancaire Retailers (VVP) had een kort geding aangespannen nadat PostNL de vergoeding had verlaagd voor winkeliers die pakjes voor de postdiensten aanvaarden op 1 juli 2016 met 25% à 40%. Volgens de belangenorganisatie betekende dat voor de winkeliers met een PostNL-punt een omzetverlies met gemiddeld 9.000 euro.

 

De VVP vroeg aan de rechter in kort geding om de beslissing alvast te willen schorsen tot er een uitspraak ten gronde zou worden gedaan. De rechter is echter niet ingegaan op de vraag. Volgens de VVP gebeurde dat omdat de situatie te complex zou zijn om in kort geding te behanden. Bovendien konden de financiële consequenties van de verlaging van de vergoeding niet volledig worden overzien.

 

Procedure ten gronde

Voorzitter Gerard van Wezenbeek van de VVP stelt intussen dat zijn organisatie in de procedure ten gronde wel inhoudelijke mogelijkheden krijgt om de beslissing van PostNL te laten herroepen. Voorts hoopt hij dat er weer met PostNL kan worden overlegd. “Er verandert veel in de post- en pakkettenmarkt. Het is goed dat we daar als postbedrijf en organisatie van postretailers samen in optrekken”. Nu verwijt hij de postorganisatie nog misbruik te maken van haar economische positie.

 

Zo’n 2.500 winkeliers met een postpunt van PostNL zouden door de maatregel worden getroffen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden beleven maandag en dinsdag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken met stuntprijzen uit.

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Amazon gaat zelf pakjes bezorgen

29/06/2018

Amazon lanceert zijn eigen bezorgdienst in de Verenigde Staten: de online reus wil zo minder afhankelijk worden van pakjesdiensten als UPS en denkt kosten te kunnen besparen.

Handsfree shoppen in Hasselt vanaf 29 juni

27/06/2018

De stad Hasselt en CityDepot, transportbedrijf en dochter van bpost, slaan de handen in elkaar voor het opzetten van een Shop&Send-concept in de Limburgse hoofdstad. Dit geeft klanten van winkels in de stad de kans om handsfree te shoppen.

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

JBC wint tijd aan de kassa met RFID

07/06/2018

Dankzij RFID wint kledingretailer JBC per verkocht kledingstuk een tiental seconden tijd aan de kassa’s. Medewerkers hoeven prijskaartjes immers niet meer individueel te scannen.