Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet | RetailDetail

Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet

Rechter schorst verlaging vergoeding PostNL niet

De rechtbank in Den Haag ziet geen redenen om in kort geding de beslissing van PostNL te schorsen om de vergoeding voor de distributeurs met een postpunt aanzienlijk te verlagen.

Verlies van 9.000 euro aan inkomsten

De Vereniging van Postale en Bancaire Retailers (VVP) had een kort geding aangespannen nadat PostNL de vergoeding had verlaagd voor winkeliers die pakjes voor de postdiensten aanvaarden op 1 juli 2016 met 25% à 40%. Volgens de belangenorganisatie betekende dat voor de winkeliers met een PostNL-punt een omzetverlies met gemiddeld 9.000 euro.

 

De VVP vroeg aan de rechter in kort geding om de beslissing alvast te willen schorsen tot er een uitspraak ten gronde zou worden gedaan. De rechter is echter niet ingegaan op de vraag. Volgens de VVP gebeurde dat omdat de situatie te complex zou zijn om in kort geding te behanden. Bovendien konden de financiële consequenties van de verlaging van de vergoeding niet volledig worden overzien.

 

Procedure ten gronde

Voorzitter Gerard van Wezenbeek van de VVP stelt intussen dat zijn organisatie in de procedure ten gronde wel inhoudelijke mogelijkheden krijgt om de beslissing van PostNL te laten herroepen. Voorts hoopt hij dat er weer met PostNL kan worden overlegd. “Er verandert veel in de post- en pakkettenmarkt. Het is goed dat we daar als postbedrijf en organisatie van postretailers samen in optrekken”. Nu verwijt hij de postorganisatie nog misbruik te maken van haar economische positie.

 

Zo’n 2.500 winkeliers met een postpunt van PostNL zouden door de maatregel worden getroffen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Distributeurs en transporteurs eisen schonere vrachtwagens

19/04/2018

35 bedrijven, waaronder Colruyt, Carrefour en Ikea, vragen dat Europa de constructeurs van vrachtwagens verplicht de uitstoot tegen 2025 met een vierde terug te dringen. “Totaal onrealistisch”, reageert de spreekbuis van de constructeurs.

Greenyard verzekert verslogistiek voor zelfstandige winkels Carrefour

19/04/2018

Een exclusieve samenwerking tussen Carrefour Belgium en versleverancier Greenyard moet het aanbod verse producten in de kleinere verkooppunten naar een hoger niveau tillen.