Regering wil kwalitatieve jobs creëren in e-commerce

Regering wil kwalitatieve jobs creëren in e-commerce

Federaal minister van werk Kris Peeters heeft dinsdag tijdens een gesprek met werkgevers en werknemers in de logistieke en distributiesector aangegeven dat hij in de toekomst kwalitatieve jobs wil creëren in de e-commerce.

"Zorgen over loonvoorwaarden"

Met die uitspraak wil hij de vakbonden geruststellen, die vrezen voor Duitse toestanden: daar hebben de slechte werkomstandigheden in de e-commerce al voor flink wat stakingen gezorgd. Minister Peeters wil tegen juli met een plan komen dat België aantrekkelijker moet maken voor de sector.

 

Zo wil hij onder andere meer nachtwerk toestaan. Momenteel mogen handelaars in België niet werken tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens. In Nederland mag dat wel, waardoor webshops als Coolblue en Bol.com snelle leveringen kunnen voorzien.

 

De vakbonden zijn nog terughoudend, maar beseffen dat er iets moet veranderen. "We maken ons zorgen over de loonvoorwaarden en de flexibiliteit van nachtwerk", zegt Jan Sannen van de christelijke vakbond ACV aan De Tijd. Ze willen ook vermijden dat de jobs voornamelijk naar studenten en uitzendkrachten gaan, zoals dat in Nederland en Duitsland het geval is.

 

"Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat een versoepeling de sector een nieuwe dynamiek zal geven. Er zullen veel nieuwe jobs worden gecreëerd, maar het moeten kwalitatieve jobs zijn", zei minister Peeters als antwoord op de vragen van de vakbonden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Bpost koopt Nederlandse verslogistieker Leen Menken

11/01/2018

Belgisch postbedrijf Bpost verstevigt zijn greep op de Nederlandse markt met de overname van Leen Menken, een logistiekverlener gespecialiseerd in vers en voeding. Onder meer HelloFresh en Bloomon doen beroep op het logistiekbedrijf.

Online meubelwinkel Flinders groeit naar 15 miljoen euro

04/01/2018

De omzet van online meubelverkoper Flinders, die ook een winkel heeft in Zaandam, heeft het voorbije boekjaar de grens van 15 miljoen euro doorbroken. Dat is een groei van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amazon neemt startup Blink over

26/12/2017

Amazon heeft de Amerikaanse startup Blink overgenomen. Die begon in 2014 als een bedrijf dat via wifi verbonden bewakingscamera’s maakt, maar het lanceerde vorige week ook een deurbel met ingebouwde camera.

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

26/12/2017

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

Kerstboodschap Belgische retailers: "Koop Belgisch"

19/12/2017

Koop Belgisch, roepen enkele Belgische retailkleppers in hun ‘kerstboodschap’. Zo zorg je voor je eigen land en buurt, klinkt het. Al nuanceren anderen, zoals Media Markt-CEO Sven Degezelle, dat meteen. 

Back to top