Regering wil kwalitatieve jobs creëren in e-commerce

Regering wil kwalitatieve jobs creëren in e-commerce

Federaal minister van werk Kris Peeters heeft dinsdag tijdens een gesprek met werkgevers en werknemers in de logistieke en distributiesector aangegeven dat hij in de toekomst kwalitatieve jobs wil creëren in de e-commerce.

"Zorgen over loonvoorwaarden"

Met die uitspraak wil hij de vakbonden geruststellen, die vrezen voor Duitse toestanden: daar hebben de slechte werkomstandigheden in de e-commerce al voor flink wat stakingen gezorgd. Minister Peeters wil tegen juli met een plan komen dat België aantrekkelijker moet maken voor de sector.

 

Zo wil hij onder andere meer nachtwerk toestaan. Momenteel mogen handelaars in België niet werken tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens. In Nederland mag dat wel, waardoor webshops als Coolblue en Bol.com snelle leveringen kunnen voorzien.

 

De vakbonden zijn nog terughoudend, maar beseffen dat er iets moet veranderen. "We maken ons zorgen over de loonvoorwaarden en de flexibiliteit van nachtwerk", zegt Jan Sannen van de christelijke vakbond ACV aan De Tijd. Ze willen ook vermijden dat de jobs voornamelijk naar studenten en uitzendkrachten gaan, zoals dat in Nederland en Duitsland het geval is.

 

"Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat een versoepeling de sector een nieuwe dynamiek zal geven. Er zullen veel nieuwe jobs worden gecreëerd, maar het moeten kwalitatieve jobs zijn", zei minister Peeters als antwoord op de vragen van de vakbonden.

Tags: