Regering wil kwalitatieve jobs creëren in e-commerce | RetailDetail

Regering wil kwalitatieve jobs creëren in e-commerce

Regering wil kwalitatieve jobs creëren in e-commerce

Federaal minister van werk Kris Peeters heeft dinsdag tijdens een gesprek met werkgevers en werknemers in de logistieke en distributiesector aangegeven dat hij in de toekomst kwalitatieve jobs wil creëren in de e-commerce.

"Zorgen over loonvoorwaarden"

Met die uitspraak wil hij de vakbonden geruststellen, die vrezen voor Duitse toestanden: daar hebben de slechte werkomstandigheden in de e-commerce al voor flink wat stakingen gezorgd. Minister Peeters wil tegen juli met een plan komen dat België aantrekkelijker moet maken voor de sector.

 

Zo wil hij onder andere meer nachtwerk toestaan. Momenteel mogen handelaars in België niet werken tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens. In Nederland mag dat wel, waardoor webshops als Coolblue en Bol.com snelle leveringen kunnen voorzien.

 

De vakbonden zijn nog terughoudend, maar beseffen dat er iets moet veranderen. "We maken ons zorgen over de loonvoorwaarden en de flexibiliteit van nachtwerk", zegt Jan Sannen van de christelijke vakbond ACV aan De Tijd. Ze willen ook vermijden dat de jobs voornamelijk naar studenten en uitzendkrachten gaan, zoals dat in Nederland en Duitsland het geval is.

 

"Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat een versoepeling de sector een nieuwe dynamiek zal geven. Er zullen veel nieuwe jobs worden gecreëerd, maar het moeten kwalitatieve jobs zijn", zei minister Peeters als antwoord op de vragen van de vakbonden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.